2018-12-19

Ryba czosnkowa

Smaczna i łatwa do przygotowania ryba czosnkowa to obowiązkowe danie na moim świątecznym stole. Ryba w czosnku jest bardzo aromatyczna, ale i delikatna w smaku, gdyż smażony czosnek traci nieco swoją ostrość.

Smażona ryba z czosnkiem
Do zrobienia ryby czosnkowej najlepiej wybrać filety z mintaja lub dorsza, które po usmażeniu nie rozpadają się i zachowują swój kształt. Najlepsze są oczywiście ryby świeże, a jeśli mrożone to z jak najmniejszą warstwą glazury, wtedy po rozmrożeniu ryba będzie jędrna i nie straci wyglądu ani smaku. Zarówno ryba, jak i czosnek muszą być dobrej jakości. Chiński czosnek zdecydowanie odpada, gdyż nie ma odpowiedniego smaku i aromatu. 

Lubicie i robicie taką rybę czosnkową? U mnie wszystkim bardzo smakuje i nie wiem, dlaczego przygotowuję ją tylko na święta. Koniecznie muszę to zmienić, gdyż szybko się ją robi, jest bardzo smaczna i zdrowa.
Kawałki ryby smażone z czosnkiem
Ilość porcji: 3 - 4
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na rybę czosnkową:

  • 600 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz)
  • główka czosnku
  • świeżo mielony pieprz 
  • sól
  • 3 - 4 łyżki mąki pszennej
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia 

Jak zrobić rybę z czosnkiem?

  1. Rybę osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, jeśli była mrożona to najpierw ją rozmrozić.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  3. Pokrojone kawałki ryby oprószyć z każdej strony pieprzem i solą. Stronę, na której nie było skóry obłożyć czosnkiem i pozostawić na około 10 minut.
  4. Następnie rybę obtoczyć w mące i smażyć na średniej mocy palnika rozpoczynając najpierw od strony gdzie była skóra. Rybę smażyć dość krótko i pilnować, aby czosnek się nie przypalił, gdyż będzie gorzki i niesmaczny.
  5. Tak przygotowana ryba świetnie smakuje z ryżem lub ziemniakami na obiad albo jako przystawka na świątecznym stole.

    Zobacz również: ryba po grecku.

6 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry