2018-11-18

Ryba po grecku

Ryba po grecku to smaczne, zdrowe i kolorowe danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Łatwe przygotowanie i ogólna dostępność składników na pewno zachęca do zrobienia w ten sposób ryby nie tylko na święta.

Ryba duszona z warzywami po grecku
Nikt nie wie, dlaczego tak przygotowana ryba jest nazywana rybą po grecku, gdyż w Grecji to danie nie jest znane. Ryba po grecku zazwyczaj jest robiona z dodatkiem tartych na dużych oczkach warzyw i jest dość popularnym daniem w naszym kraju. U mnie są one jednak pokrojone w słupki, gdyż domownicy bardziej taką formę lubią. Podstawowymi warzywami w rybie po grecku są: marchewka, pietruszka i korzeń selera, tym razem wzbogaciłam jej smak o paprykę. Rybę przygotowuję zazwyczaj wspólnie z domownikami, którzy pomagają w obieraniu i krojeniu warzyw, co bardzo przyspiesza pracę.

Rybę po grecku przygotowałam w głębokiej patelni Taurus firmy Ambition, pokrytej nieprzywierającą powłoką. W pokrywce jest miejsce na wlewanie do potrawy płynu bez jej otwierania, co bardzo ułatwia jej zrobienie.
Ryba z warzywami po grecku
Ilość porcji: 5 - 6
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki na rybę po grecku:

  • 1 kg filetów z białej ryby (mintaj, dorsz)
  • mały korzeń selera
  • 2 małe korzenie pietruszki
  • 4 duże marchewki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu naturalnego
  • 3 listki laurowe
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka czerwona (opcjonalnie)
  • 200 ml dobrego przecieru pomidorowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku 

Jak zrobić rybę po grecku?

  1. Filety pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć odrobiną pieprzu i soli. Jeśli były zamrożone to przed przyprawieniem rozmrozić i osuszyć. 
  2. Kawałki ryby obtoczyć delikatnie w mące i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na złoty kolor.
  3. Selera, pietruszkę, marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
  4. Cebulę obrać i pokroić w pióra, a czosnek po obraniu przecisnąć przez praskę.
  5. Cebulę podsmażyć na oleju przez kilka minut, a następnie dodać czosnek i pokrojone warzywa, chwilę przesmażyć. 
  6. Następnie dodać pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy, wodę lub bulion i dusić około 10 minut. 
  7. Koncentrat rozrzedzić kilkoma łyżkami płynu i wymieszać z warzywami, dodać przecier pomidorowym, drobno pokrojoną paprykę i dusić około 15 minut. Pod koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą.
  8. Rybę dodać do warzyw, delikatnie wymieszać i odczekać kilka minut, aby przeszła ich smakiem. 
  9. Można podawać na ciepło zaraz po zrobieniu lub po schłodzeniu podawać na zimno.
  10. Ryba po grecku dobrze smakuje podana z ryżem.

    Zobacz również: dorsz z warzywami.

7 komentarzy:

  1. Pycha! Jedno z moich ulubionych dań :) Myślę, że z warzywami krojonymi w słupki smakuje równie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie jestem wielką fanką, ale mój mąż bardzo lubi, więc na święta zawsze przygotowujemy rybę po grecku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za rybą po grecku właśnie ze względu na tarte warzywa. Muszę jednak wypróbować Twoją wersję ze słupkami warzywnymi - a nóż się przekonam! Wygląda całkiem apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja ś.p. ciocia robiła najlepszą rybę po grecku jaką jadłam. Teraz zawsze próbuję innego przepisu, aby w końcu znaleźć TEN smak!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam! <3 Ale narobiłaś mi smaku :D :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Danie, do którego zdecydowanie musiałam dorosnąć :) Jako dziecko unikałam jak ognia a teraz z chęcią zajadam :) A Twoja wygląda pysznie i bardzo kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Klasyk i to jaki pyszny. Ja przygotowuję go najczęściej na bazie dorsza.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry