Ciasteczka z pestkami dyni

/ 11

Chrupiące i pyszne ciasteczka z pestkami dyni są najlepszą przekąską na deser. Ciasteczka są niezbyt słodkie i zawierają zdrowe pestki dyni, dlatego śmiało, można je podać dzieciom. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i warto zrobić je wspólnie ze swoimi pociechami.

Domowe ciastka z pestkami dyni i makiem
Do ciasteczek z pestkami dyni dodałam mak, który sprawił, że są one jeszcze bardziej kruche i chrupiące. Po upieczeniu ciastka długo pozostają chrupiące i warto je upiec, aby uzupełnić zapasy w pudełku lub słoiku z ciastkami do kawy. Ciasteczka mogę śmiało nazwać zdrowymi, gdyż zawierają minimalną ilość cukru, a ich skład jest krótki. Z kupowania sklepowych ciastek dawno już zrezygnowałam, gdyż zazwyczaj zawierają one same polepszacze smaku i wyglądu i niezdrowe tłuszcze utwardzone, po których czuję tylko niesmak.

W ciasteczkach wykorzystałam zdrowe pestki dyni BIO Polskie Młyny, które pochodzą z ekologicznych upraw. Z takich upraw pestki są nieco drobniejsze, ale za to bez chemii, świetnie smakują, a takie mniejsze lepiej też trzymają się na upieczonych ciasteczkach. 

Wcześniej bardziej lubiłam ciastka ze słonecznikiem, ale teraz zdecydowanie bardziej odpowiada mi smak ciastek z dodatkiem pestek dyni i maku. Ciekawa jestem, z czym lubicie i czy robicie takie domowe ciasteczka?
Chrupiące ciastka z pestkami dyni Polskie Młyny

Ilość porcji: 36
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki na ciasteczka z pestkami dyni:

  • 450 - 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 200 g masła (schłodzić)
  • jajko + żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru z wanilią
  • 3 łyżki maku

Dodatkowo:

  • białko jajka kurzego
  • łyżka cukru
  • 150 - 200 g pestek dyni (u mnie pestki dyni BIO Polskie Młyny)
Do odmierzania używam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasteczka z pestkami dyni?

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i mak, dodać zimne masło i posiekać je nożem na mniejsze kawałeczki.
  2. Dodać jajko, żółtko, śmietanę i wymieszać łyżką. Następnie ciasto szybko zagnieść dłonią, tylko do połączenia się składników, aby zbyt mocno jego nie ocieplić.
  3. Z ciasta uformować wałek, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki lub na 30 minut do zamrażarki.
  4. Wałek z ciastem przekroić na 3 części, jedną pozostawić, a pozostałe włożyć do lodówki, aby się nie ocieplały.
  5. Ciasto delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na placek o grubości 3 - 4 mm, z którego wycinać szklanką lub foremką ciasteczka o średnicy nie większej niż 7 cm. Jeśli chcemy, aby ciasteczka były bardzo chrupiące i kruche, należy robić je dość cienkie. Ciastka podczas pieczenia minimalnie tylko zwiększają swoją wielkość.
  6. Wierzch ciastek smarować roztrzepanym z cukrem białkiem i zanurzać w pestkach dyni lekko je dociskając.
  7. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując 0,5 cm odstępy.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 15 - 18 minut. Ciastka piec na środkowym poziomie piekarnika.
  9. Po upieczeniu zdjąć razem z papierem z blachy i pozostawić do wystudzenia.

    Zobacz również: ciastka ze słonecznikiem.

Komentarze

  1. fajna i na pewno zdrowsza alternatywa dla zwykłych ciastek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyjemnie takie pochrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasteczka bardzo lubi mój Mężuś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie schrupałabym kilka takich ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie królują ciasteczka owsiane - ale muszę spróbować Twoich :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł ekstra, jeszcze ten słodziutki mak do kompletu, super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne! Takie ciastka nie dość, że są pyszne, to jeszcze o zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *