2018-11-30

Frittata ze szpinakiem i mozzarellą

Frittata ze szpinakiem i mozzarellą to smaczne i sycące danie, które sprawdzi się na lekkie śniadanie lub kolację. Samo przygotowanie jest bardzo proste i warto czasami zrobić przyjemność bliskiej osobie, serwując jej pyszny posiłek.

Omlet zapiekany z warzywami i mozzarellą
Frittata to włoskie danie z jajek z dodatkiem mięsa, serów i warzyw, przypomina dużego i bardziej bogatego omleta. Powinno się ją smażyć cały czas na małej mocy palnika i pod koniec wykorzystując duży talerz lub pokrywkę obrócić, ale ja raczej tego nie próbuję w obawie przed jej rozwaleniem. Najłatwiej więc jest po krótkim podsmażeniu frittatę zapiec w piekarniku, aby jajka ścięły się w środku. Zapieczona frittata dobrze się wyjmuje z patelni zarówno gdy jest ciepła, jak i po wystudzeniu.

Dodatki do frittaty mogą być dowolne, ale podstawa to dobrej jakości jajka od kur z wolnego chowu. Frittatę czasami nazywam sprzątaczką lodówki, gdyż często trafiają do niej jeszcze dobre końcówki warzyw, mięsa lub serów. Tym razem u mnie frittata była bez mięsa.
Zapiekane jajka z warzywami i serem na śniadanie lub kolację
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na frittatę ze szpinakiem i mozzarellą:

  • średnia cukinia
  • papryka
  • 4 - 5 mięsistych pomidorów
  • duża czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku 
  • 100 - 150 g świeżego szpinaku
  • 8 - 9 jajek
  • 200 ml mleka
  • kulka mozzarelli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki oregano
  • 1,5 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia 

Dodatkowo:

  • duża patelnia, która nadaje się do pieczenia w piekarniku 

Jak zrobić frittatę ze szpinakiem i mozzarellą?

  1. Młodą cukinię umyć i pokroić w kostkę, jeśli jest starsza to najpierw z niej łyżeczką wyskrobać miąższ z nasionami.
  2. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórę, przekroić i usunąć nasiona z sokiem i pokroić w kostkę.
  3. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę.
  4. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  5. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  6. Szpinak umyć i osuszyć.
  7. W patelni rozgrzać masło i krótko smażyć na nim czosnek, następnie dodać cebulę, a po około 5 minutach paprykę i pomidory.
  8. Gdy z pomidorów odparuje nieco wody wrzucić na patelnię cukinię i chwilę smażyć, po czym dodać szpinak i zaczekać, aż nieco zmniejszy objętość i odparuje z niego woda. 
  9. Do warzyw wlać roztrzepane z mlekiem, solą, papryką, oregano i pieprzem jajka, delikatnie wymieszać i gdy będą zaczynać się ścinać, wstawić do piekarnika nagrzanego góra-dół do 180 stopni C na około 5 - 8 minut.
  10. Zaraz po wyjęciu frittaty z piekarnika położyć na niej plastry mozzarelli i odczekać chwilę, aż zacznie się rozpuszczać. 
  11. Przed podaniem wierzch oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
  12. Frittata świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

    Zobacz również: jajecznica z brokułami.

6 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry