2018-05-12

Jajecznica z brokułami

Jajecznica z brokułami to szybkie i pyszne śniadanie, a do tego jeszcze zdrowe. Proste połączenie, o którym często zapominamy. Brokuły i jajka zaspokoją nasz apetyt i dostarczą dużo energii na cały dzień.


Jajka smażone z brokułami
No cóż, o jajkach powiedziano chyba już wszystko i wiemy, że są one w naszej diecie niezbędne. Najlepsze  i najsmaczniejsze są oczywiście, takie od szczęśliwej wiejskiej kurki. Zróbcie kiedyś test i usmażcie po jednym jajku od kur z różnych hodowli. Zobaczycie, że różnią się one nie tylko smakiem, ale i samą strukturą oraz wyglądem.

Świerze brokuły obecnie są dostępne niemalże przez cały rok, trzeba więc z nich korzystać. W połączeniu z jajkiem smakują rewelacyjnie i nie wymagają żadnych wymyślnych dodatków. Po takim śniadaniu długo czujemy się najedzeni i nie sięgamy po przekąski.
Brokuły z jajkami

Składniki:

(2 - 3 porcje)
  • 1 świeży brokuł
  • 5 -6  jajek
  • 1 cebula
  • pieprz i sól do smaku
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Brokuła podzielić na mniejsze kawałki i gotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru przez 5 minut, ma być al'dente.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym.
  3. Następnie dodać do niej pokrojonego na mniejsze cząstki brokuła, podsmażać chwilę, po czym wbić i wymieszać jajka. Przyprawić do smaku pieprzem i solą i smażyć tak, jak lubimy.
  4. Danie świetnie smakuje z razowym pieczywem.

7 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry