02.05.2018

Guacamole

Guacamole to świetna przekąska imprezowa, szczególnie przyjemnie smakuje z grillowanym mięsem. Lekko pikantna, a zarazem orzeźwiająca pasta idealnie pasuje do tortilli oraz świeżego pieczywa.

Awokado z czerwoną cebulą i ostrą papryką
Guacamole najlepsze jest z awokado Hass, jednak nie zawsze można je kupić. Wygląd i smak awokado zależy od jego rodzaju i stopnia dojrzałości. Do przygotowania guacamole awokado musi być dojrzałe, inaczej pasta nie będzie smaczna.

Guacamole pochodzi z kuchni meksykańskiej i jest dość ostre. U mnie jednak ostrość jest umiarkowana i wszystkie smaki są ze sobą zrównoważone. Ilość cebuli i ostrej papryczki najlepiej dostosować do swoich upodobań. Awokado do guacamole wystarczy rozgnieść widelcem, pasta nie musi być jednolita. 

Uwielbiam awokado i wykorzystuję je nawet do deserów. Guacamole obecnie zajmuje 1 miejsce wśród past ze względu na łatwość przygotowania i cudowny smak. Mam nadzieję, że również lubicie takie połączenie.
Sałatka z awokado i papryczki chili

Składniki:

(na 2 porcje)
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • papryczka chili 
  • ząbek czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • kilka gałązek kolendry
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Jak zrobić guacamole?

  1. Dojrzałe awokado rozgnieść widelcem i skropić sokiem z limonki.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z odrobiną soli.
  3. Papryczkę oczyścić z pestek i bardzo drobno pokroić.
  4. Kolendrę posiekać.
  5. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
  6. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą. Papryczkę dodawać stopniowo, gdyż każdy ma inną tolerancję ostrości. 
  7. Guacamole świetnie smakuje podane z tortillą lub świeżym pieczywem. Dobrze również pasuje do grillowanego mięsa.

    Zobacz również: sałatka z awokado i ogórka.

4 komentarze:

  1. Znam guacamole i bardzo mi smakuje ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też lubię guacamole w wersji na ostro. Uwielbiam pikantne smaki :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię ostre dodatki do grilla. Pozdrawiam gorąco ❤

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodaję trochę pomidorka bez skórki i czosnek Też pycha

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj