15.05.2018

Wieprzowina duszona z ciecierzycą

Wieprzowina duszona z ciecierzycą to bardzo sycące i smaczne danie obiadowe. Potrawa jest aromatyczna i dobrze doprawiona. Danie można uznać za jednogarnkowe i podać na obiad bez dodatków.

Biodrówka wieprzowa z cieciorką

Do duszenia dobrze nadaje się mięso, które zawiera nieco tłuszczu np. łopatka, karkówka lub biodrówka. Takie mięso po przygotowaniu jest delikatne i zatrzymuje w sobie dużo smaku, gdyż to tłuszcz właśnie jest nośnikiem smaku i zatrzymuje go w potrawie.

Przygotowane mięso z bardzo zdrową i smaczną ciecierzycą dostarczy nam dużo dobrze przyswajalnego białka, witamin i błonnika. Obiad będzie energetyczny, ale niezbyt ciężki do trawienia. Pikantność dania najlepiej dopasować do swoich upodobań.
Mięso z ciecierzycą

Składniki:

  • 1 kg biodrówki wieprzowej
  • 2 szklanki suchej ciecierzycy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 świeża papryczka chili lub 1/2 łyżeczki mielonego chili 
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól do smaku
  • 3 - 4 łyżki mąki
  • 2 - 3 łyżki tłuszczu do smażenia

Jak przygotować duszoną wieprzowinę z ciecierzycą?

  1. Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na 12 godzin, aby napęczniała. Następnie przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować około 1,5 godziny.
  2. Mięso umyć, pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące i obsmażyć krótko na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
  3. Cebule, czosnek i marchewki obrać i drobno pokroić i razem z mięsem dodać do ciecierzycy. 
  4. Dusić pod przykryciem około 45 minut, następnie dodać przyprawy i dusić do miękkości mięsa i cieciorki. Co pewien czas zamieszać, jeśli wyparuje zbyt dużo wody, to ewentualnie dodać nieco gorącej wody. Pod koniec doprawić do smaku solą.

    Zobacz również: ciecierzyca w pomidorach

9 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda ten przepis. Danie musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że to cos dla mnie, bo oprócz mięska i ciecierzycy, jest także chili... Pychota :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna wieprzowinka z moją ulubioną cieciorką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje danie z pewnością by mi posmakowało, wygląda bardzo smacznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciecierzycę, będę musiał wypróbować Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe połączenie składników, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj