Ciasteczka z daktylami i wiórkami

Ciasteczka z daktylami i wiórkami kokosowymi to pyszny i zdrowy deser, który jest odpowiedni zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Ciasteczka są bezglutenowe i bez dodatku białego cukru. 

Ciasteczka daktylowe z wiórkami kokosowymi
Do ciasteczek można nie dodawać zupełnie cukru, gdyż suszone daktyle zazwyczaj są dość słodkie. Moje daktyle jednak nie były bardzo słodkie i w połączeniu z mąką kokosową i kakao, masa była mało wyraźna, dodałam więc nieco cukru trzcinowego.

Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie i łatwo się łamią, dlatego trzeba je najpierw wystudzić i dopiero zdejmować z papieru do pieczenia. Czas pieczenia dopasować do grubości ciastek. Ciasteczek zbyt dużych nie robić, gdyż są bardzo sycące i wystarczy jedno, aby zaspokoić apetyt na coś słodkiego. Idealna przekąska do kawy lub herbaty.

Ciasteczka z suszonymi daktylami i mąką kokosową

Składniki:

(na około 25 sztuk)
  • 200 g suszonych daktyli
  • 150 g mąki kokosowej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżka kakao naturalnego
  • woda lub mleko do namoczenia daktyli

Jak przygotować ciasteczka z daktyli i wiórków kokosowych?

  1. Daktyle zalać gorącą wodą lub mlekiem i pozostawić na około 40 minut, aby zmiękły. Następnie rozdrobnić je blenderem dodając kakao i kilka łyżek płynu po moczeniu daktyli.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać posiekane masło i jajka. Dodając stopniowo płyn po moczeniu daktyli zagnieść ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję, z której można zrobić ciasteczka wielkości piłeczek do ping-ponga. Ciasteczka spłaszczyć z góry i nakłuć w kilku miejscach widelcem.
  3. Ciasteczka ułożyć na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka zbyt mocno nie rosną, można więc dużych odstępów między nimi nie zostawiać.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 23 minuty.
  5. Po upieczeniu ciasteczka są dość miękkie i mogą się kruszyć, dlatego należy zdjąć z blaszki razem z papierem i wystudzić.
  6. Ciasteczka po wystudzeniu są dobre same w sobie, ale jeśli ktoś chce, to może polać je odrobiną gorzkiej czekolady.

    Zobacz również: ciasteczka z płatków ryżowych.  

3 komentarze:

  1. Lubię daktyle, są bardzo słodkie.Fajne ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś mi ochoty na Twoje ciasteczka. Piękne i wyrośnięte :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne zdrowe ciasteczka z moimi ulubionymi wiórkami kokosowymi. Chętnie sie jednym poczęstuję..., albo dwoma :))

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: