Ciasteczka z daktylami i wiórkami kokosowymi to pyszny i zdrowy deser, który jest odpowiedni zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Ciasteczka są bezglutenowe i bez dodatku białego cukru.
Do ciasteczek można nie dodawać zupełnie cukru, gdyż suszone daktyle zazwyczaj są dość słodkie. Moje daktyle jednak nie były bardzo słodkie i w połączeniu z mąką kokosową i kakao, masa była mało wyraźna, dodałam więc nieco cukru trzcinowego.Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie i łatwo się łamią, dlatego trzeba je najpierw wystudzić i dopiero zdejmować z papieru do pieczenia. Czas pieczenia dopasować do grubości ciastek. Ciasteczek zbyt dużych nie robić, gdyż są bardzo sycące i wystarczy jedno, aby zaspokoić apetyt na coś słodkiego. Idealna przekąska do kawy lub herbaty.
Składniki:
(na około 25 sztuk)- 200 g suszonych daktyli
- 150 g mąki kokosowej
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- łyżka kakao naturalnego
- woda lub mleko do namoczenia daktyli
Jak przygotować ciasteczka z daktyli i wiórków kokosowych?
- Daktyle zalać gorącą wodą lub mlekiem i pozostawić na około 40 minut, aby zmiękły. Następnie rozdrobnić je blenderem dodając kakao i kilka łyżek płynu po moczeniu daktyli.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać posiekane masło i jajka. Dodając stopniowo płyn po moczeniu daktyli zagnieść ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję, z której można zrobić ciasteczka wielkości piłeczek do ping-ponga. Ciasteczka spłaszczyć z góry i nakłuć w kilku miejscach widelcem.
- Ciasteczka ułożyć na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka zbyt mocno nie rosną, można więc dużych odstępów między nimi nie zostawiać.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 23 minuty.
- Po upieczeniu ciasteczka są dość miękkie i mogą się kruszyć, dlatego należy zdjąć z blaszki razem z papierem i wystudzić.
- Ciasteczka po wystudzeniu są dobre same w sobie, ale jeśli ktoś chce, to może polać je odrobiną gorzkiej czekolady.
Zobacz również: ciasteczka z płatków ryżowych.
Lubię daktyle, są bardzo słodkie.Fajne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na Twoje ciasteczka. Piękne i wyrośnięte :)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdrowe ciasteczka z moimi ulubionymi wiórkami kokosowymi. Chętnie sie jednym poczęstuję..., albo dwoma :))
OdpowiedzUsuń