Translate

Ciasteczka z płatków ryżowych

Chrupiące ciasteczka z płatków ryżowych to pyszny i zdrowy deser zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Bardzo łatwe i szybkie przygotowanie jest niewątpliwie dodatkową zachętą do ich wykonania. Jeśli dodamy do ciastek proszek do pieczenia bez mąki, to będą one bezglutenowe i do zjedzenia przez osoby nietolerujące w swojej diecie glutenu.

Ciasteczka ryżowe z marmoladą
Znudziłam się dodawaniem płatków ryżowych do musli i pomysł na inne wykorzystanie płatków okazał się strzałem w 10, gdyż ciasteczka wyszły bardzo smakowite. Dla urozmaicenia smaku ciasteczek zrobiłam je z dodatkiem marmolady, która przyjemnie ożywiła ich smak i wygląd. Zamiast marmolady można użyć gęstej konfitury.

Do robieniu ciasteczek zawsze zniechęcało mnie wałkowanie i wykrawanie, bo zabierało dużo czasu, a tutaj nie ma obu tych czynności i dlatego zachęcam do ich zrobienia. Ciasteczka wykonane w domu są o wiele zdrowsze od tych ze sklepu, gdyż mamy wpływ co się w nich znajduje.
Ciastka z płatkami ryżowymi

Składniki:
(na około 50 sztuk)

  • 400 g płatków ryżowych
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 120 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka

Dodatkowo:

  • 100 g gęstej marmolady lub konfitury

Jak przygotować ciasteczka z płatków ryżowych?

  1. Margarynę rozetrzeć z cukrem i jajkami, następnie dodać płatki, mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać, aby powstała gęsta i klejąca się masa, która po nabraniu na łyżeczkę nie zmienia swojej formy bez pomocy.
  2. Z masy za pomocą łyżeczki formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki nieco spłaszczać robiąc na środku wgłębienie, w które wkładać odrobinę marmolady. Ciasteczka układać w 0,5 - 1 cm odstępach od siebie, gdyż podczas pieczenia zwiększają swoją objętość.
  3. Ciasteczka z płatków ryżowych piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C przez 15 - 20 minut, do lekkiego przyrumienienia.
  4. Ciasteczka po upieczeniu zdjąć z blaszki razem z papierem, gdyż są dość miękkie i wystudzić na kratce. Po wystudzeniu ciasteczka stają się twardsze i przyjemnie chrupiące.
  5. Osoby będące na diecie bezglutenowej powinny użyć proszku do pieczenia bez dodatku mąki pszennej.

    Zobacz również: ciasteczka maślane z dodatkami.

9 komentarzy:

  1. Lubię takie domowe ciasteczka:) Sama je często piekę:) Domowe są najsmaczniejsze i najzdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robią się bardzo twrade?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twarde nie są, po wystudzeniu stają się raczej chrupiące.

      Usuń
  3. Przydało by mi się kilka do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czym można zastąpić cukier? i czy zamiast mąki ryżowej mogę użyć np amarantusowej? pytam bo dzisiaj robiłam te ciastka że zmielonymi płatkami i połowa się rozpłynęła w piekarniku a reszta to sam tłuszcz;/

    OdpowiedzUsuń
  5. Używałam cukier trzcinowy, który jest mniej słodki niż biały, ale zmienia kolor pieczonych ciastek na karmelowy. Z innymi słodzikami nie próbowałam i nie wiem jak wpływa na nie temperatura. W tym przepisie proporcje składników są idealnie dobrane do płatków ryżowych w całości bez ich mielenia i ciasteczka nigdy się nie rozpływały. Z mąką z amarantusa nigdy nie próbowałam, więc nie wiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za odpowiedź..a można pominąć cukier czy to jakieś ryzyko? a co do mąki to nie mam poprostu ryżowej w domu i myślę która bym mogła wykorzystać

      Usuń
    2. Może być kokosowa lub zwykła pszenna. Ciasteczka bez cukru nie będą smaczne i cukier nadaje chrupkości.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: