Ciasteczka z płatków ryżowych

/ 9

Chrupiące ciasteczka z płatków ryżowych to pyszny i zdrowy deser zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Bardzo łatwe i szybkie przygotowanie jest niewątpliwie dodatkową zachętą do ich wykonania. Jeśli dodamy do ciastek proszek do pieczenia bez mąki, to będą one bezglutenowe i do zjedzenia przez osoby nietolerujące w swojej diecie glutenu.

Ciasteczka ryżowe z marmoladą
Znudziłam się dodawaniem płatków ryżowych do musli i pomysł na inne wykorzystanie płatków okazał się strzałem w 10, gdyż ciasteczka wyszły bardzo smakowite. Dla urozmaicenia smaku ciasteczek zrobiłam je z dodatkiem marmolady, która przyjemnie ożywiła ich smak i wygląd. Zamiast marmolady można użyć gęstej konfitury.

Do robieniu ciasteczek zawsze zniechęcało mnie wałkowanie i wykrawanie, bo zabierało dużo czasu, a tutaj nie ma obu tych czynności i dlatego zachęcam do ich zrobienia. Ciasteczka wykonane w domu są o wiele zdrowsze od tych ze sklepu, gdyż mamy wpływ co się w nich znajduje.
Ciastka z płatkami ryżowymi

Składniki:
(na około 50 sztuk)

  • 400 g płatków ryżowych
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 120 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka

Dodatkowo:

  • 100 g gęstej marmolady lub konfitury

Jak przygotować ciasteczka z płatków ryżowych?

  1. Margarynę rozetrzeć z cukrem i jajkami, następnie dodać płatki, mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać, aby powstała gęsta i klejąca się masa, która po nabraniu na łyżeczkę nie zmienia swojej formy bez pomocy.
  2. Z masy za pomocą łyżeczki formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki nieco spłaszczać robiąc na środku wgłębienie, w które wkładać odrobinę marmolady. Ciasteczka układać w 0,5 - 1 cm odstępach od siebie, gdyż podczas pieczenia zwiększają swoją objętość.
  3. Ciasteczka z płatków ryżowych piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C przez 15 - 20 minut, do lekkiego przyrumienienia.
  4. Ciasteczka po upieczeniu zdjąć z blaszki razem z papierem, gdyż są dość miękkie i wystudzić na kratce. Po wystudzeniu ciasteczka stają się twardsze i przyjemnie chrupiące.
  5. Osoby będące na diecie bezglutenowej powinny użyć proszku do pieczenia bez dodatku mąki pszennej.

    Zobacz również: ciasteczka maślane z dodatkami.

Komentarze

  1. Lubię takie domowe ciasteczka:) Sama je często piekę:) Domowe są najsmaczniejsze i najzdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robią się bardzo twrade?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twarde nie są, po wystudzeniu stają się raczej chrupiące.

      Usuń
  3. Przydało by mi się kilka do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czym można zastąpić cukier? i czy zamiast mąki ryżowej mogę użyć np amarantusowej? pytam bo dzisiaj robiłam te ciastka że zmielonymi płatkami i połowa się rozpłynęła w piekarniku a reszta to sam tłuszcz;/

    OdpowiedzUsuń
  5. Używałam cukier trzcinowy, który jest mniej słodki niż biały, ale zmienia kolor pieczonych ciastek na karmelowy. Z innymi słodzikami nie próbowałam i nie wiem jak wpływa na nie temperatura. W tym przepisie proporcje składników są idealnie dobrane do płatków ryżowych w całości bez ich mielenia i ciasteczka nigdy się nie rozpływały. Z mąką z amarantusa nigdy nie próbowałam, więc nie wiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za odpowiedź..a można pominąć cukier czy to jakieś ryzyko? a co do mąki to nie mam poprostu ryżowej w domu i myślę która bym mogła wykorzystać

      Usuń
    2. Może być kokosowa lub zwykła pszenna. Ciasteczka bez cukru nie będą smaczne i cukier nadaje chrupkości.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady