Kapusta pekińska z kiszonym ogórkiem

/ 6

Połączenie kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem daje bardzo soczystą i smaczną surówkę. Taka surówka wspaniale smakuje z razowym pieczywem, a dodana do dania obiadowego bardzo je ożywia i urozmaica.

Surówka z kapusty pekińskiej
Uwielbiam surówki i przy każdej okazji staram się w nich łączyć warzywa, które są zdrowe, a ich jedzenie sprawia przyjemność. Tym razem kapusta pekińska z kiszonym ogórkiem jest z dodatkiem papryki, koperku, natki pietruszki i czosnku. Surówka jest bardzo soczysta i chrupiąca.
Surówka z kapusty pekińskiej, ogórka i papryki

Składniki:

(3 - 4 porcje)
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 papryka czerwona
  • 5 małych ogórków kiszonych
  • 3 gałązki świeżego koperku
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Kapustę umyć i drobno pokroić.
  2. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w cienkie słupki.
  3. Ogórki pokroić w plasterki, jeśli nie lubimy ze skórką, należ je wcześniej obrać.
  4. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  5. Koperek i pietruszkę drobno posiekać.
  6. Majonez, jogurt i czosnek wymieszać i dodać do sałatki.
  7. Sałatę dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.

    Zobacz również: chińska surówka z kapusty.

Komentarze

  1. Smacznie i zdrowo, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego połączenie jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybko, tanio, smacznie, zdrowo i z produktów, które rodzi polska ziemia. Bez dziesiątek orientalnych przypraw, które w naszej szerokości geograficznej i klimacie niezbyt się sprawdzają. Dziękuję za fajne przepisy, korzystam... czasem modyfikuję, oczekuję kolejnych i jest super! Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Na co dzień staram się przygotowywać dania z produktów jak najmniej przetworzonych i dostępnych w kraju. Lubię eksperymentować i poznawać różne smaki, zdaża się więc, że sięgam po przyprawy, które u nas nie występują. Zapraszam po nowe inspiracje. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady