Translate

Kapusta pekińska z kiszonym ogórkiem

Połączenie kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem daje bardzo soczystą i smaczną surówkę. Taka surówka wspaniale smakuje z razowym pieczywem, a dodana do dania obiadowego bardzo je ożywia i urozmaica.

Surówka z kapusty pekińskiej
Uwielbiam surówki i przy każdej okazji staram się w nich łączyć warzywa, które są zdrowe, a ich jedzenie sprawia przyjemność. Tym razem kapusta pekińska z kiszonym ogórkiem jest z dodatkiem papryki, koperku, natki pietruszki i czosnku. Surówka jest bardzo soczysta i chrupiąca.
Surówka z kapusty pekińskiej, ogórka i papryki

Składniki:

(3 - 4 porcje)
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 papryka czerwona
  • 5 małych ogórków kiszonych
  • 3 gałązki świeżego koperku
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Kapustę umyć i drobno pokroić.
  2. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w cienkie słupki.
  3. Ogórki pokroić w plasterki, jeśli nie lubimy ze skórką, należ je wcześniej obrać.
  4. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  5. Koperek i pietruszkę drobno posiekać.
  6. Majonez, jogurt i czosnek wymieszać i dodać do sałatki.
  7. Sałatę dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.

    Zobacz również: chińska surówka z kapusty.

6 komentarzy:

  1. Smacznie i zdrowo, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego połączenie jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybko, tanio, smacznie, zdrowo i z produktów, które rodzi polska ziemia. Bez dziesiątek orientalnych przypraw, które w naszej szerokości geograficznej i klimacie niezbyt się sprawdzają. Dziękuję za fajne przepisy, korzystam... czasem modyfikuję, oczekuję kolejnych i jest super! Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Na co dzień staram się przygotowywać dania z produktów jak najmniej przetworzonych i dostępnych w kraju. Lubię eksperymentować i poznawać różne smaki, zdaża się więc, że sięgam po przyprawy, które u nas nie występują. Zapraszam po nowe inspiracje. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: