Flaki wołowe
Świetnie rozgrzewające i dodające energii danie jest idealnym posiłkiem na zimowe chłody. Uwielbiane przez jednych, a odtrącane przez innych, flaczki wołowe tak jak większość podrobów wymagają szczególnego przygotowania.
W tej chwili można w sklepie kupić oczyszczone i pokrojone flaczki surowe lub lekko obgotowane, u mnie były surowe. Jeśli pierwszy raz będziecie robić flaczki, musicie być przygotowani na ich "zapaszek" podczas wstępnej fazy gotowania, który intensywnością mało odbiega od gotowanej kapusty. Dobry wyciąg i uchylone okno, szybko się z nim rozprawia i dalszy proces jest już w normalnej atmosferze.
Flaki gotowałam na wywarze z golonki przygotowanej do pieczenia, której skóra zawiera dużo kolagenu, były gęste i nie było potrzeby dodawania do nich zasmażki. Wywar do flaków może być również wołowy lub z samych warzyw. Flaki według życzenia miały być tylko z warzywami i przyprawami, aby było czuć ich smak, a dodatek np. koncentratu pomidorowego raczej by go ukrył.
Składniki:
(na 3 - 4 porcje)
- 500 g surowych pokrojonych flaków wołowych (mogą być mrożone)
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek korzenia selera (100 g)
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól i pieprz naturalny do smaku
- 1- 2 l wywaru mięsnego lub warzywnego
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oleju
Jak przygotować flaczki wołowe?
- Flaki opłukać kilka razy w zimnej wodzie, ostatnie płukanie z dodatkiem łyżki soli.
- Umyte flaki zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem do miękkości około 50 minut. Niech Was nie zraża zapach podczas gotowania, gdyż jest on intensywny tylko w czasie gotowania w samej wodzie, którą i tak należy wylać.
- Ugotowane flaki przełożyć do gorącego wywaru tak, aby płynu było z 5 cm ponad flaczkami. Dodać listek i ziele angielskie, ewentualnie uzupełnić gorącą wodą.
- Marchew, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki lub pokroić w cieniutkie słupki, przesmażyć z odrobiną masła i dodać do flaczków.
- Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na oleju i dodać do flaków, a na pozostałym oleju podsmażyć papryki, które dodać do gotującej się potrawy.
- Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do garnka, dodać również imbir, gałkę, majeranek i natkę pietruszki.
- Gotować do miękkości warzyw i flaczków, przyprawić pieprzem i solą do smaku.
Pyszne, moje ulubione flaczki :)
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam za flakami, ale mój mąż byłby szczęśliwy :)
OdpowiedzUsuń