2018-01-31

Flaki wołowe

Świetnie rozgrzewające i dodające energii danie jest idealnym posiłkiem na zimowe chłody. Uwielbiane przez jednych, a odtrącane przez innych, flaczki wołowe tak jak większość podrobów wymagają szczególnego przygotowania.

Zupa flaczki
Nie będę ukrywać, ale specjalnie za nimi nie przepadam i próbuję tylko te, które sama przygotuję. Chcąc zrobić przyjemność wielbicielowi flaczków, ugotowałam je i nawet bardzo smakowały, gdyż opinię, że "są bardzo esencjonalne" wzięłam za pochwałę.

W tej chwili można w sklepie kupić oczyszczone i pokrojone flaczki surowe lub lekko obgotowane, u mnie były surowe. Jeśli pierwszy raz będziecie robić flaczki, musicie być przygotowani na ich "zapaszek" podczas wstępnej fazy gotowania, który intensywnością mało odbiega od gotowanej kapusty. Dobry wyciąg i uchylone okno, szybko się z nim rozprawia i dalszy proces jest już w normalnej atmosferze.

Flaki gotowałam na wywarze z golonki przygotowanej do pieczenia, której skóra zawiera dużo kolagenu, były gęste i nie było potrzeby dodawania do nich zasmażki. Wywar do flaków może być również wołowy lub z samych warzyw. Flaki według życzenia miały być tylko z warzywami i przyprawami, aby było czuć ich smak, a dodatek np. koncentratu pomidorowego raczej by go ukrył.
Flaczki w misce

Składniki:

(na 3 - 4 porcje)
  • 500 g surowych pokrojonych flaków wołowych (mogą być mrożone)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek korzenia selera (100 g)
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól i pieprz naturalny do smaku
  • 1- 2 l wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju

Jak przygotować flaczki wołowe?

  1. Flaki opłukać kilka razy w zimnej wodzie, ostatnie płukanie z dodatkiem łyżki soli.
  2. Umyte flaki zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem do miękkości około 50 minut. Niech Was nie zraża zapach podczas gotowania, gdyż jest on intensywny tylko w czasie gotowania w samej wodzie, którą i tak należy wylać.
  3. Ugotowane flaki przełożyć do gorącego wywaru tak, aby płynu było z 5 cm ponad flaczkami. Dodać listek i ziele angielskie, ewentualnie uzupełnić gorącą wodą.
  4. Marchew, pietruszkę, seler obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki lub pokroić w cieniutkie słupki, przesmażyć z odrobiną masła i dodać do flaczków.
  5. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć na oleju i dodać do flaków, a na pozostałym oleju podsmażyć papryki, które dodać do gotującej się potrawy.
  6. Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do garnka, dodać również imbir, gałkę, majeranek i natkę pietruszki. 
  7. Gotować do miękkości warzyw i flaczków, przyprawić pieprzem i solą do smaku.

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry