Translate

04 lipca 2015

Golonka w piwie

pieczona golonka wieprzowa

Męska część domowników bardzo jest zadowolona, gdy przygotowuję golonkę w piwie. Taka pieczona golonka jest bardzo aromatyczna, delikatna, mięciutka, kosteczki prawie same się wyjmują. Sama za tłustymi potrawami zbytnio nie przepadam, ale chudziutkie wnętrze z przyjemnością na obiad wyjadam. Warto spróbować tak przygotowanej golonki, rozpływa się po prostu w ustach.

pieczona golonka
Składniki:
  • 1 golonka wieprzowa przednia
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • 5 - 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna jałowca
  • pieprz mielony
  • sól
  • 1 łyżeczka miodu
  • 250 ml ciemnego piwa
pieczona golonka

Przygotowanie golonki do pieczenia:

  1. Golonkę umyć, skórę oczyścić z ewentualnych pozostałości szczeciny. Do garnka z zimną wodą włożyć golonkę, dodać liść laurowy, ziele angielskie i przekrojone 2 ząbki czosnku. Gotować na wolnym ogniu 1,5 do 2 godzin (zależy, jak duża jest golonka).
  2. Do żaroodpornego naczynia włożyć podgotowaną golonkę, posypać solą, majerankiem, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posmarować miodem. Do naczynia wlać piwo, dodać jałowiec i pokrojoną w pióra cebulę. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni C, jeśli chcemy, aby była bardzo zapieczona, to dłużej. W czasie pieczenia polewać od czasu do czasu wlanym piwem.

3 komentarze:

  1. Hej, nominowałam Cię u mnie na blogu do Liebster Blog Award :). Bardzo gorąco zachęcam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie dziękuję za nominację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Solidny kawał mięsa. Uwielbiam golonkę to zdecydowanie moje smaki.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: