Sałatka z selera naciowego i pieczonego indyka to bardzo pożywne i zdrowe danie. Dostarcza energii i witamin, a do tego jest szybka do przygotowania i zabrania na lunch do pracy.
Taką sałatkę przygotowuję najczęściej na drugi dzień po pieczeniu na obiad soczystego udźca z indyka, jeśli oczywiście cały nie został zjedzony. Sałatka jest bardzo soczysta, delikatne kawałki indyka idealnie pasują do papryki i selera naciowego.
Składniki:
- 3 - 4 łodygi selera naciowego
- około 300 g pieczonego indyka (bez skóry)
- 1 papryka czerwona
- 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
- mały pęczek koperku
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Z indyka pieczonego zdjąć skórę i pokroić w małe słupki.
- Seler umyć, pokroić w drobne kawałki i obsypać niewielką ilością soli (u mnie 1/2 łyżeczki).
- Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w niewielkie paseczki.
- Koperek i cebulę umyć, drobno posiekać.
- Sok z cytryny, oliwę i czosnek dokładnie wymieszać.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać powstałym sosem i doprawić ewentualnie pieprzem i solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑