2015-07-27

Muffiny z serem

Muffiny z serem to bardzo smaczny deser. Dodany ser sprawił, że babeczki są delikatne, nie za słodkie i można je jeść niemal od razu po wyjęciu z piekarnika, choć dla mnie smaczniejsze są po dokładnym wystudzeniu (ser ma wyraźniejszy smak). Dość istotne jest to, że robi się je bardzo szybko i wszystkim smakują.

Serowe babeczki
W lodówce zalegało opakowanie sera białego z bliskim końca terminem do spożycia, więc trafił do środka muffinek. To było bardzo dobre wykorzystanie sera, gdyż z jego dodatkiem babeczki smakują wyśmienicie.
Wypieki z serem

Składniki:

(wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową)

Sypkie:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Płynne

  • 100 g masła roztopionego lub oleju kokosowego (u mnie z olejem)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka + 1 białko

Masa serowa:

  • 250 g sera białego twarogowego
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią

Dodatkowo:

  • kandyzowana skórka z pomarańczy, cytryny lub z cytronu

Przygotowanie:

  1. W oddzielnych miskach wymieszać sypkie i płynne składniki, następnie płynne wlać do sypkich i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników (w cieście mogą być grudki).
  2. Ser z cukrem i żółtkiem zmiksować (krótko).
  3. Do foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm) wkładać na przemian łyżeczkę ciasta, łyżeczkę sera i znów łyżeczkę ciasta, do 3/4 wysokości foremek.
  4. Na wierzch ułożyć kandyzowaną skórkę.
  5. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku, 30 - 40 minut (do suchego patyczka).
  6. Po upieczeniu wyjąć z papilotek i wystudzić na kratce. Jeśli chcemy otrzymać bardziej słodkie, to wierzch posypać cukrem pudrem.
  7. Z podanych składników wyszło 24 muffiny.

    Zobacz również: muffiny bakaliowe z czekoladą.

2 komentarze:

  1. Muffinki wyglądają genialnie, z chęcią wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam, mało przy nich pracy, a dużo przyjemności po upieczeniu :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry