Kapuśniak

/ 0

Kapuśniak to zdrowa zupa, która jest szybka do przygotowania, pełna delikatnego smaku młodej kapusty i koperku. Szybka zupa z kapusty jest pożywna i lekkostrawna, gdyż jest na wywarze drobiowym. Prosty przepis na rozgrzewający kapuśniak z młodej kapusty.

Zupa z kapusty na obiad
Kapuśniak ugotowałam na powstałym sosie po pieczeniu soczystego udźca z indyka, który zawierał już przyprawy i pod koniec gotowania zupę tylko posoliłam. Kapuśniak z młodej kapusty można gotować na dowolnym wywarze mięsny, świetnie sprawdza się rosół po gotowaniu udek z kurczaka.

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty:

  • średnia główka młodej kapusty
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 papryka
  • pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • wywar mięsny
  • 1 łyżeczka kminku w ziarenkach
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka chili lub papryki ostrej
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • sól do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego

Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty:

  1. Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić.
  2. Kapustę umyć i drobno poszatkować. 
  3. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i drobno pokroić.
  4. W co najmniej 3 litrowym garnku zagotować wodę i dodać wywar mięsny lub sos po pieczeniu indyka (płynu ma być tak około 1/2 garnka), następnie marchew i ziemniaki. Gotować 10 minut.
  5. Następnie dodawać partiami poszatkowaną kapustę (całość na raz się nie zmieści), gotując się, kapusta zmniejsza swoją objętość. Dodać pokrojony drobno czosnek i przyprawy, łącznie z drobno posiekanym koperkiem. Po 10 minutach od zagotowania się kapusty dodać paprykę. W zależności ile wody wyparuje i jak gęsty lubimy kapuśniak, to ewentualnie dodać przegotowanej wody.
  6. Gotować do miękkości warzyw, pod koniec dodać sól do smaku.
  7. Jeśli kapuśniak będzie gotowany na sosie po pieczeniu indyka z mego przepisu, to z przypraw dodać tylko kminek i sól do smaku.

    Zobacz również: zupa gołąbkowa.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady