Męska część domowników bardzo jest zadowolona, gdy przygotowuję golonkę w piwie. Taka pieczona golonka jest bardzo aromatyczna, delikatna, mięciutka, kosteczki prawie same się wyjmują.
Sama za tłustymi potrawami zbytnio nie przepadam, ale chudziutkie wnętrze z przyjemnością na obiad wyjadam. Warto spróbować tak przygotowanej golonki, rozpływa się po prostu w ustach.
Składniki:
- 1 golonka wieprzowa przednia
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- majeranek
- 5 - 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna jałowca
- pieprz mielony
- sól
- 1 łyżeczka miodu
- 250 ml ciemnego piwa
Przygotowanie golonki do pieczenia:
- Golonkę umyć, skórę oczyścić z ewentualnych pozostałości szczeciny. Do garnka z zimną wodą włożyć golonkę, dodać liść laurowy, ziele angielskie i przekrojone 2 ząbki czosnku. Gotować na wolnym ogniu 1,5 do 2 godzin (zależy, jak duża jest golonka).
- Do żaroodpornego naczynia włożyć podgotowaną golonkę, posypać solą, majerankiem, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posmarować miodem. Do naczynia wlać piwo, dodać jałowiec i pokrojoną w pióra cebulę. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni C, jeśli chcemy, aby była bardzo zapieczona, to dłużej. W czasie pieczenia polewać od czasu do czasu wlanym piwem.
Zobacz również: żeberka z miodem.
Hej, nominowałam Cię u mnie na blogu do Liebster Blog Award :). Bardzo gorąco zachęcam do zabawy :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za nominację :)
OdpowiedzUsuńSolidny kawał mięsa. Uwielbiam golonkę to zdecydowanie moje smaki.
OdpowiedzUsuń