Chińska surówka z kapusty

/ 2

Bardzo smaczna, soczysta i delikatna surówka z białej kapusty. Pasuje do większości dań mięsnych, a i sama smakuje wybornie. Proporcje zalewy tworzą bardzo delikatny smak, bez wyczuwalnego smaku octowego. Surówkę można jeść od razu po zrobieniu lub odczekać aż nieco zmięknie.
Kapusta po azjatycku

Soczysta chińska surówka z kapusty to idealny dodatek do obiadu. Można ją zrobić wcześniej i przechowywać w słoiku razem z zalewą, a gdy najdzie tylko ochota, delektować się surówką w azjatyckim stylu.
Surówka z kapusty po chińsku

Składniki na chińską surówkę z kapusty:

  • 1/2 główki średniej wielkości białej kapusty
  • 3 średnie marchewki
  • 3 - 4 ząbki czosnku 
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki octu ryżowego, jabłkowego lub spirytusowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Jak zrobić chińską surówkę z kapusty?

  1. Kapustę umyć, oczyścić i drobno poszatkować.
  2. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  4. Pozostałe składniki włożyć do rondelka i gotować do rozpuszczenia się cukru.
  5. Kapustę, marchew, czosnek wymieszać, dodać pieprz i zalać gorącą zalewą. Wszystko mieszać, solidnie uciskając.
  6. Surówka gotowa do spożycia od razu lub można odczekać, by nieco zmiękła. (na zdjęciach tuż po zrobieniu).

    Zobacz również: surówka z młodej kapusty.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *