2015-07-24

Chińska surówka z kapusty

Kapusta po azjatycku

Bardzo smaczna, soczysta i delikatna surówka z białej kapusty. Pasuje do większości dań mięsnych, a i sama smakuje wybornie. Proporcje zalewy dają bardzo delikatny smak, bez wyczuwalnego smaku octowego. Surówkę można jeść od razu po zrobieniu lub odczekać aż nieco zmięknie.

Surówka z kapusty po chińsku

Składniki:

  • 1/2 główki średniej wielkości białej kapusty
  • 3 średnie marchewki
  • 3 - 4 ząbki czosnku 
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki octu ryżowego, jabłkowego lub spirytusowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie surówki w stylu azjatyckim:

  1. Kapustę umyć, oczyścić i drobno poszatkować.
  2. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  4. Pozostałe składniki włożyć do rondelka i gotować do rozpuszczenia się cukru.
  5. Kapustę, marchew, czosnek wymieszać, dodać pieprz i zalać gorącą zalewą. Wszystko mieszać, solidnie uciskając.
  6. Surówka gotowa do spożycia od razu lub można odczekać, by nieco zmiękła. (na zdjęciach tuż po zrobieniu).

    Zobacz również: surówka z młodej kapusty.

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry