2015-06-05

Surówka z młodej kapusty

Prostszej surówki z młodej kapusty już chyba nie ma, a do tego bardzo smacznej i zdrowej. W założeniu miała być z koperkiem, lecz zamiast koperku w domu była tylko pietruszka i tak oto przez przypadek powstała pyszna kapustka z pietruszką. Smaku młodej kapuście niewątpliwie nadał sos.

Zdrowa surówka z kapusty i pietruszki

Składniki:

  • 1/2 główki średniej młodej kapusty

Sos do surówki z młodej kapusty:

  • 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól (u mnie 1/2 łyżeczki)

Przygotowanie:

  1. Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować.
  2. Natkę pietruszki drobno pokroić.
  3. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać (do rozpuszczenia się miodu), dodać pietruszkę.
  4. Poszatkowaną kapustę polać sosem, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, pozostawić na 5 - 10 minut do połączenia się smaków.
  5. Taka surówka jest pyszna sama lub jako dodatek do obiadu.

    Zobacz również: chińska surówka z kapusty.

1 komentarz:

  1. Kiedyś bardzo lubiłam tą surówkę, fajnie, że mi o niej przypomniałaś :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj