Surówka z młodej kapusty
Prostszej surówki z młodej kapusty już chyba nie ma, a do tego bardzo smacznej i zdrowej. W założeniu miała być z koperkiem, lecz zamiast koperku w domu była tylko pietruszka i tak oto przez przypadek powstała pyszna kapustka z pietruszką. Smaku młodej kapuście niewątpliwie nadał sos.
- 1/2 główki średniej młodej kapusty
Sos do surówki z młodej kapusty:
- 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól (u mnie 1/2 łyżeczki)
Przygotowanie:
- Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować.
- Natkę pietruszki drobno pokroić.
- Pozostałe składniki dokładnie wymieszać (do rozpuszczenia się miodu), dodać pietruszkę.
- Poszatkowaną kapustę polać sosem, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, pozostawić na 5 - 10 minut do połączenia się smaków.
- Taka surówka jest pyszna sama lub jako dodatek do obiadu.
Zobacz również: chińska surówka z kapusty.
Kiedyś bardzo lubiłam tą surówkę, fajnie, że mi o niej przypomniałaś :)
OdpowiedzUsuń