Pstrąg łososiowy z parowaru

/ 0

Pyszna rybka z warzywami przygotowana w parowarze, bez utraty cennych witamin i mikroelementów to samo zdrowie. Pstrąg łososiowy z parowaru to lekkie, sycące, zdrowe, a do tego szybkie do przygotowania danie na obiad.

Ryba przygotowana na parze z warzywami
Tym razem przygotowałam bardzo soczysty filet pstrąga łososiowego ze skórą, takie jedzonko w sam raz na upalne dni. Polecam je osobom dbającym o zdrowie i będących na diecie.
Pstrąg na obiad z parowaru

Składniki:

  • świeży filet pstrąga łososiowego
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • mielony pieprz cytrynowy
  • pęczek koperku
  • 1/2 szklanki posiekanego świeżego estragonu (opcjonalnie)
  • sól 

Jak przygotować rybę w parowarze?

  1. Filet umyć, skórę oczyścić z ewentualnych łusek. Pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Koperek i estragon umyć i drobno posiekać.
  3. Kawałki pstrąga delikatnie posolić, obsypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek. Górę (bok bez skóry) obłożyć posiekanym koperkiem i estragonem (bez estragonu jest również smaczne). Wyłożyć na tackę w parowarze przeznaczoną do przygotowywania mięs lub ryb (u mnie górna część parowaru).
  4. Na niższych poziomach można wyłożyć obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa (u mnie brokuły i marchewka)
  5. Parowar przygotowujemy zgodnie z instrukcją, nalać wody, zamknąć i ustawić czas odpowiedni do posiadanego parowaru (u mnie 20 minut).

    Zobacz również: pstrąg łososiowy z ryżem i fasolką szparagową.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *