Pyszna rybka z warzywami przygotowana w parowarze, bez utraty cennych witamin i mikroelementów to samo zdrowie. Pstrąg łososiowy z parowaru to lekkie, sycące, zdrowe, a do tego szybkie do przygotowania danie na obiad.
Tym razem przygotowałam bardzo soczysty filet pstrąga łososiowego ze skórą, takie jedzonko w sam raz na upalne dni. Polecam je osobom dbającym o zdrowie i będących na diecie.
Składniki:
- świeży filet pstrąga łososiowego
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- mielony pieprz cytrynowy
- pęczek koperku
- 1/2 szklanki posiekanego świeżego estragonu (opcjonalnie)
- sól
Jak przygotować rybę w parowarze?
- Filet umyć, skórę oczyścić z ewentualnych łusek. Pokroić na mniejsze kawałki.
- Koperek i estragon umyć i drobno posiekać.
- Kawałki pstrąga delikatnie posolić, obsypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek. Górę (bok bez skóry) obłożyć posiekanym koperkiem i estragonem (bez estragonu jest również smaczne). Wyłożyć na tackę w parowarze przeznaczoną do przygotowywania mięs lub ryb (u mnie górna część parowaru).
- Na niższych poziomach można wyłożyć obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa (u mnie brokuły i marchewka)
- Parowar przygotowujemy zgodnie z instrukcją, nalać wody, zamknąć i ustawić czas odpowiedni do posiadanego parowaru (u mnie 20 minut).
Zobacz również: pstrąg łososiowy z ryżem i fasolką szparagową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑