Pstrąg łososiowy z ryżem i fasolką szparagową

/ 5

Pstrąg łososiowy z ryżem i fasolką szparagową to bardzo smaczne i zdrowe danie obiadowe. Ryba pieczona w mleczku kokosowym nabiera bardzo delikatnego i przyjemnego smaku.


Pstrąg pieczony w mleczku kokosowym

Osoby odwiedzające mój blog na pewno zauważyły, że często w moich daniach występuje ryż. Ryż bardzo lubię i tym razem jest on również obowiązkowym składnikiem przygotowanej potrawy. Do przygotowania tego dania użyłam ryżu basmati firmy Uncle Ben’s, świeżego pstrąga łososiowego pieczonego w mleczku kokosowym i fasolki szparagowej.
Pstrąg z ryżem i fasolką

Składniki:

(na 2 osoby)
  • 125 g (jeden woreczek) ryżu basmati (u mnie Uncle Ben’s)
  • 300 g pstrąga łososiowego lub łososia (u mnie pstrąg)
  • 200 ml (1/2 puszki) mleczka kokosowego
  • 250 - 300 g fasolki szparagowej świeżej lub z puszki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku lub łyżeczka świeżego startego na tarce
  • pieprz
  • sól
    Ryba pieczona w mleczku kokosowym

Przygotowanie:

  1. Pstrąga oczyścić z łusek i ości, umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Z sosu sojowego, cytryny, miodu, mleczka kokosowego i imbiru rozmieszać sos, który wlać do naczynia żaroodpornego i położyć na nim rybę skórą do góry, odstawić na 20 minut. Po tym czasie wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 - 20 minut.
  3. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu lub tak jak u mnie:
    W garnku o grubym dnie zagotować 1,5 szklanki lekko osolonej wody i wsypać 3/4 szklanki ryżu. Gotować pod przykryciem 9 minut (nie mieszać), ale unosić co pewien czas pokrywkę, aby ryż nie wykipiał. Po ugotowaniu wymieszać i przykryć. Odstawić na 5 minut.
  4. Świeżą fasolkę umyć, włożyć do lekko osolonej wody i gotować, aż będzie miękka, lecz jeszcze sprężysta (5 - 6 minut). Po ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać z ugotowanym ryżem. Fasolki z puszki nie gotować.
  5. Wlać do rondelka sos spod pieczonej ryby, doprawić solą i pieprzem do smaku, zagotować i ewentualnie jeśli lubimy gęste sosy, zagęścić go łyżeczką mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody (po dodaniu mąki ponownie zagotować).
  6. Na talerz wyłożyć ryż z fasolką, pozostawiając środek pusty. Z pstrąga zdjąć skórę, podzielić na mniejsze kawałki, włożyć je w pozostawione miejsce na talerzu i wszystko polać przygotowanym sosem.

    Zobacz również: pstrąg łososiowy z parowaru.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, danie bardzo smakuje moim domownikom :)

      Usuń
  2. Moje smaki :) Kocham pstrąga łososiowego! Gratuluję paki dobroci od Uncle Ben's!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Również bardzo lubię pstrąga, a taki pieczony w mleczku jest bardzo delikatny i smaczny :)

      Usuń
  3. Wspaniały przepis, choć akurat sam pstrąg łososiowy mnie nie przekonuje. Zastąpiłabym zwykłym łososiem, choć pewnie będzie mniej ekonomicznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady