Karkówka z płatkami chili i kminkiem

/ 5

Karkówka jest bardzo dobrym mięsem na przygotowanie obiadu bez dużego wysiłku. Dość często ją przygotowuję i aby nie było monotonnie, to staram się robić różne warianty smakowe. Tym razem dla osób lubiących ostrzejsze smaki karkówka pieczona z płatkami chili i kminkiem. Dodanie cebuli bardzo fajnie równoważy ostrość chili i w efekcie mamy aromatyczne z lekką nutą pikantności danie.


Pieczona karkówka z kminkiem

Składniki:

  • 1 kg niezbyt tłustej karkówki wieprzowej
  • 2 średnie cebule
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 1 - 2 łyżki płatków chili
  • 2 łyżki kminku mielonego lub roztartego w moździerzu
  • 2 łyżki majeranku
  • sól
  • olej do smażenia

Jak upiec karkówkę?

  1. Mięso umyć, oczyścić i pokroić w plastry o grubości 1 - 1,5 cm.
  2. Cebulę obrać, pokroić w pióra i zeszklić na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
  3. Czosnek obrać i drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę.
  4. Mięso obsmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
  5. Każdy kawałek przyprawić solą, płatkami chili, kminkiem i majerankiem. Ilość płatków chili dostosować do swoich upodobań, jednak nie przesadzać, gdyż ich pikantność zdominuje cały smak. Odstawić na około 1 - 2 godziny, aby mięso przeszło przyprawami.
  6. Przyprawioną karkówkę wkładać do formy warstwami, kładąc na każdy kawałek czosnek i cebulę.
  7. Formę przykryć folią aluminiową i piec około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. Gdy pozostanie 15 minut do końca czasu pieczenia, zdjąć folię i zapiec mięso. Po upieczeniu przykryć z powrotem folią i pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze 5 - 10 minut.

    Zobacz również: karkówka z pieczarkami i cebulą.

Komentarze

  1. Z kminkiem i chilli musi smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim domownikom smakowało, jest dość pikantna :)

      Usuń
  2. Treściwy obiad w niesamowicie aromatycznych przyprawach. Podkradam do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie pikantne smaki to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady