Karkówka z pieczarkami i cebulą
Pyszna soczysta karkówka na niedzielny obiad lub na przyjęcie w większym gronie. Łatwa do przygotowania, nawet dla początkujących.
Składniki:
- ok. 1 kg karkówki
- 500 g pieczarek
- 3 średnie cebule
- kminek mielony
- pieprz naturalny mielony
- majeranek
- sól
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- łyżka masła klarowanego
Przygotowanie pieczonej karkówki:
- Karkówkę pokroić w plastry grubości 1 - 1,5 cm, przyprawić pieprzem, solą, majerankiem, kminkiem, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odstawić na około godzinę.
- Obsmażyć lekko na patelni (ilość przypraw tak, jak kto lubi, nie przesadzać tylko z ilością majeranku). Często karkówkę nacieram solą i przyprawami dzień wcześniej, a dopiero na drugi dzień dodaję czosnek i obsmażam. Oba sposoby dają ten sam efekt.
- Pieczarki umyć i pokroić na plasterki, lekko podsmażyć na maśle klarowanym przyprawiając pieprzem i solą.
- Cebulę obrać i pokroić w pióra, zeszklić na patelni z dodatkiem oleju.
- Do żaroodpornego naczynia lub brytfanki z pokrywką wkładać warstwami: karkówka, pieczarki, cebulka (jeśli nie chcemy, aby pieczarki były mocno przypieczone, to jako ostatnią warstwę wykładamy karkówkę).
- Wstawić do zimnego piekarnika na 45 minut i piec w temperaturze 190 C, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze z 10 minut.
- Po upieczeniu i wyłączeniu piekarnika, zostawić w nim karkówkę pod przykryciem jeszcze na 10 - 15 minut i dopiero po tym czasie podawać.
- Podaję z ziemniaczkami z wody.
Zobacz również: karkówka duszona z warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑