Pyszne i łatwe do przygotowania kokosanki na deser. Chrupiące z wierzchu i delikatnie wilgotne w środku. Wspaniała kokosowa uczta, idealne do kawy lub herbaty. Kto lubi smak kokosa, będzie na pewno nimi zachwycony. Prosty przepis na kokosanki.
Prosty i łatwy do wykonania
przepis na kokosanki, który mam już od dawna i często z niego korzystam. Jedna z moich ulubionych słodkich przekąsek na
deser.
Domowe ciasteczka z wiórków kokosowych, zdecydowanie zbyt szybko znikają po zrobieniu.
Przepis na kokosanki:
- 50 g masła
- 200 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki mleka
- 2 białka
- 3/4 szklanki cukru (jeśli nie lubimy zbyt słodkiego, można dodać mniej)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jak zrobić kokosanki?
- Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i chwilę podgrzewamy na średnim ogniu, aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy mleko, całość mieszamy i dodajemy wiórki kokosowe. Masa po wymieszaniu będzie dosyć gęsta, ale taka ma być. Odstawiamy ją do wystudzenia.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
- Do piany dodajemy wystudzoną masę kokosową i delikatnie całość mieszamy, aż składniki się połączą.
- Małą łyżeczką wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy ciasteczka.
- Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy kokosanki ok. 10 -20 minut do zarumienienia.
Zobacz również: ciasteczka mega kokosowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑