2015-01-01

Kokosanki

Pyszne i łatwe do przygotowania kokosanki. Chrupiące z wierzchu i delikatnie wilgotne w środku. Wspaniała kokosowa uczta, idealne do kawy lub herbaty. Kto lubi smak kokosa, będzie na pewno tymi ciasteczkami zachwycony.

Ciastka kokosowe

Składniki:

  • 50 g masła 
  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 3 łyżki mleka 
  • 2 białka 
  • 3/4 szklanki cukru (jeśli nie lubimy zbyt słodkiego, można dodać mniej) 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Jak zrobić kokosanki?

  1. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i chwilę podgrzewamy na średnim ogniu, aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy mleko, całość mieszamy i dodajemy wiórki kokosowe. Masa po wymieszaniu będzie dosyć gęsta, ale taka ma być. Odstawiamy ją do wystudzenia.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
  3. Do piany dodajemy wystudzoną masę kokosową i delikatnie mieszamy całość do połączenia się składników.
  4. Małą łyżeczką wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy ciasteczka.
  5. Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy kokosanki ok. 10 -20 minut do zarumienienia.

    Zobacz również: ciasteczka mega kokosowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj