Boczek pieczony

/ 0
Boczek pieczony z chili

Jak widać na zdjęciu, boczek nie wygląda jak tradycyjnie pieczony boczek. Moja wersja jest z pastą z ostrej papryki, którą to zakupiłam będąc ciekawa jej smaku. Domownikom taki boczek bardzo smakuje. W skład pasty wchodzi tylko ostra węgierska papryka i sól.

Boczek pieczony z ostrą papryką

Składniki:

  • około 1 kg ładnego boczku
  • 1 łyżka pasty lub przecieru z ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 listki laurowe
  • folia aluminiowa do pieczenia

Przygotowanie pieczonego boczku:

  1. Boczek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i powycinać z niego wszelkie chrząstki i ewentualnie pozostałości po żeberkach. 
  2. Boczek natrzeć solą, majerankiem, pastą z papryki, przykryć i odstawić na około 3 godziny w chłodne miejsce (ja nacieram zwykle wieczorem, dzień wcześniej). 
  3. Mięso włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego, na górę położyć przekrojony czosnek i liście laurowe, następnie z góry przykryć folią aluminiową. Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze około 30 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby boczek się zapiekł (można włączyć termoobieg). Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim jeszcze przykryty boczek na jakieś 10 - 15 minut.
  4.  Czy jest upieczony sprawdzam widelcem, jeśli po wkłuciu mięso łatwo się zsuwa z widelca to jest gotowe. Boczek z wierzchu jest dość pikantny, zaś środek delikatny.

    Zobacz również: boczek po japońsku.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *