Kurczak curry z mleczkiem kokosowym
Pierś z kurczaka w połączeniu z curry i mleczkiem kokosowym to świetne danie na obiad. Jest łatwe do wykonania, przystępny koszt produktów, lekkostrawne i pyszne - jednak to ostatnie musicie sprawdzić sami.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 3 łyżeczki curry w proszku
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
- 3 łyżki oleju
- sól (płaska łyżeczka)
- puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- wersja bogatsza może zawierać marynowane pędy bambusa
lub kiełki fasoli mung
- ryż
Przygotowanie kurczaka curry z mleczkiem kokosowym:
- Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić w małe kawałeczki, dodać olej, curry, chili, kolendrę, imbir, dokładnie wymieszać i odstawić najlepiej na około 2 godziny do lodówki.
- Przyprawionego kurczaka włożyć do woka lub do głębokiej patelni i smażyć około 10 minut (dobrze jest przykryć).
- Dodać czosnek, świeżo zmielony pieprz i sól, następnie wlać mleczko kokosowe i ewentualnie pędy bambusa lub kiełki fasoli.
- Po dodaniu mleczka już nie przykrywać, aby trochę odparowało, gotować jeszcze przez około 10 - 15 minut. Można powstały sos zagęścić, dodając 1 łyżeczkę mąki rozmieszaną z odrobiną zimnej wody. Ja mąki nie dodaję, gdyż lekko płynna konsystencja mi odpowiada - po włożeniu do ryżu, płyn jest częściowo wchłaniany przez ryż.
- Ryż w torebkach gotuję przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, po wyjęciu z wody torebki rozcinam i łyżką do lodów formuję widoczne na zdjęciu kulki.
Zobacz również: curry z kalafiora.
:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj, tylko zamiast koledry dodalam kurkume, bo nie mialam. Pyszneeee, polecam :D
OdpowiedzUsuńProszek curry zazwyczaj zawiera kolendrę, więc smak dużo się nie zmienił. Miło mi, że smakowało, dziękuję za polecenie :)
OdpowiedzUsuńTak nam smakowało, że w ten weekend zrobię ponownie :)
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię, u mnie też tak czasami bywa :) Jakiś czas już tego curry nie robiłam, więc czas chyba przypomnieć jego smak. Idealne danie na jesienne chłody, bo rozgrzeje i rozweseli swoim kolorem i aromatem.
Usuń