Kurczak curry z mleczkiem kokosowym

/ 5
Curry z mleczkiem kokosowym, kurczakiem i ryżem

Pierś z kurczaka w połączeniu z curry i mleczkiem kokosowym to świetne danie na obiad. Jest łatwe do wykonania, przystępny koszt produktów, lekkostrawne i pyszne - jednak to ostatnie musicie sprawdzić sami.

Curry z piersi kurczaka

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3 łyżeczki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 3 łyżki oleju
  • sól (płaska łyżeczka)
  • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • wersja bogatsza może zawierać marynowane pędy bambusa
     lub kiełki fasoli mung
  • ryż

Przygotowanie kurczaka curry z mleczkiem kokosowym:

  1. Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić w małe kawałeczki, dodać olej, curry, chili, kolendrę, imbir, dokładnie wymieszać i odstawić najlepiej na około 2 godziny do lodówki.
  2. Przyprawionego kurczaka włożyć do woka lub do głębokiej patelni i smażyć około 10 minut (dobrze jest przykryć).
  3. Dodać czosnek, świeżo zmielony pieprz i sól, następnie wlać mleczko kokosowe i ewentualnie pędy bambusa lub kiełki fasoli.
  4. Po dodaniu mleczka już nie przykrywać, aby trochę odparowało, gotować jeszcze przez około 10 - 15 minut. Można powstały sos zagęścić, dodając 1 łyżeczkę mąki rozmieszaną z odrobiną zimnej wody. Ja mąki nie dodaję, gdyż lekko płynna konsystencja mi odpowiada - po włożeniu do ryżu, płyn jest częściowo wchłaniany przez ryż.
  5. Ryż w torebkach gotuję przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, po wyjęciu z wody torebki rozcinam i łyżką do lodów formuję widoczne na zdjęciu kulki.

    Zobacz również: curry z kalafiora.

Komentarze

  1. Zrobiłam dzisiaj, tylko zamiast koledry dodalam kurkume, bo nie mialam. Pyszneeee, polecam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszek curry zazwyczaj zawiera kolendrę, więc smak dużo się nie zmienił. Miło mi, że smakowało, dziękuję za polecenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak nam smakowało, że w ten weekend zrobię ponownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale się nie dziwię, u mnie też tak czasami bywa :) Jakiś czas już tego curry nie robiłam, więc czas chyba przypomnieć jego smak. Idealne danie na jesienne chłody, bo rozgrzeje i rozweseli swoim kolorem i aromatem.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady