Piernik wyśmienity

/ 0

Piernik wyśmienity i sposób jego przygotowania sprawia, że jest to najłatwiejszy piernik do zrobienia na święta. Piernik wyśmienity to bardzo aromatyczne i smaczne ciasto świąteczne, a do tego przyjemnie wilgotny za sprawą konfitury. 

Piernik świąteczny
z konfiturą z węgierek
Wcześniej myślałam, że piernik świąteczny jest trudnym do zrobienia ciastem. Długo broniłam się przed zrobieniem piernika, gdyż uważałam jego wykonanie za bardzo pracochłonne. Pewnego razu podjęłam jednak wyzwanie. Odszukałam przepis na łatwy piernik, bez miksowania i długiego stania w kuchni. Domownikom tak piernik wyśmienity posmakował, że jest pieczony w naszym domu bardzo często, nie tylko od święta.
Piernik z konfiturą
z konfiturą z mirabelek

Przepis na piernik wyśmienity:

  •  1/2 kostki masła
  •  1 szklanka cukru
  •  2 łyżki miodu
  •  2 łyżki powideł śliwkowych
  •  4 łyżeczki przyprawy do piernika
  •  1 łyżeczka cynamonu
  •  2 łyżki gorzkiego kakao
  •  2 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  2 pełne łyżki kawy Inki
  •  250 ml (1 szklanka) mleka
  •  2 jajka
  •  300 g (2 szklanki) mąki pszennej tortowej

Przełożenie piernika:

  •   kilka łyżek powideł śliwkowych

Polewa do piernika:

  • 1 czekolada z co najmniej 45% zawartością kakao
  •  50 g masła
  •  2 łyżki mleka

Jak zrobić łatwy piernik wyśmienity?

  1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przepis na 2 mniejsze formy do keksów lub na  większą prostokątną o wymiarach 33 cm x 23 cm.
  2. W średniej wielkości garnku, na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać, następnie dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając.
  3.  Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko energicznie wymieszać (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę przesianą przez sitko. Masę wymieszać tak, aby nie było w niej grudek mąki.
  4. Masę wylać do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w 170 stopniach C, aż wetknięty patyczek będzie suchy. W moim piekarniku piernik był upieczony już po 30 minutach, więc proponuję sprawdzać po tym czasie drewnianym patyczkiem. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też i sam piekarnik. Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  5. Po całkowitym wystudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami.  
  6. Przełożony piernik polać polewą.

Polewa do piernika:

  1. Czekoladę połamać, dodać masło i mleko, roztopić w mikrofalówce lub  na garnku z wrzącą wodą.
  2. W mikrofali nastawiam na rozmrażanie na 4 stopień i 250 g, po wyjęciu, należy intensywnie mieszać, aby masa była jednolita i taką polewą polać piernik.

    Zobacz również: piernik z powidłami.

Komentarze

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady