Sposób przygotowania sprawia, że jest to najłatwiejszy piernik do zrobienia na święta. Piernik wyśmienity to bardzo aromatyczne i smaczne ciasto, a do tego przyjemnie wilgotny za sprawą konfitury.
 |
z konfiturą z węgierek |
Długo broniłam się przed zrobieniem piernika, gdyż zwykle jest to pracochłonne. Oto pewnego razu podjęłam wyzwanie. Odszukałam przepis na łatwy piernik, bez miksowania i długiego stania w kuchni. Domownikom tak posmakował, że jest pieczony w naszym domu bardzo często, nie tylko od święta.
 |
z konfiturą z mirabelek |
Składniki:
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 pełne łyżki kawy Inki
- 250 ml (1 szklanka) mleka
- 2 jajka
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej tortowej
Przełożenie piernika:
- kilka łyżek powideł śliwkowych
Polewa do piernika:
- 1 czekolada z co najmniej 45% zawartością kakao
- 50 g masła
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania łatwego piernika:
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Formę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przepis na 2 mniejsze formy do keksów lub na większą prostokątną o wymiarach 33 cm x 23 cm.
- W średniej wielkości garnku, na małym ogniu
roztopić masło, dodać cukier i wymieszać, następnie dodać miód, powidła śliwkowe,
przyprawę piernikową, cynamon i kakao.
Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas
mieszając.
- Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać
minutę i dodać kolejno sodę, kawę, mleko oraz roztrzepane jajka.
Wszystko energicznie wymieszać (masa się spieni). Cały
czas mieszając dodawać stopniowo mąkę przesianą przez sitko.
Masę wymieszać tak, aby nie było w niej grudek mąki.
- Masę wylać do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w 170 stopniach C, aż wetknięty patyczek będzie suchy. W moim piekarniku piernik był upieczony już po 30 minutach, więc proponuję sprawdzać po tym czasie drewnianym patyczkiem. Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też i sam piekarnik. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- Po całkowitym wystudzeniu piernik
przekroić na pół i przełożyć powidłami.
- Przełożony piernik polać polewą:
czekoladę połamać, dodać masło i mleko, roztopić w mikrofalówce lub na garnku z wrzącą wodą. Ja w mikrofali nastawiam na rozmrażanie na 4 stopień i 250 g, po wyjęciu należy intensywnie mieszać, aby masa była jednolita i taką polewą polać piernik.
Zobacz również: piernik z powidłami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑