Kotlet z indyka z pieczarkami

/ 0

Kotlety z indyka z pieczarkami lubią wszyscy w moim domu. Mięso z indyka w tych kotletach jest bardzo delikatne i soczyste. Warto spróbować, wykonanie nie jest takie trudne, a otrzymujemy pyszny obiad.

Kotlet zawijany z pieczarkami

Składniki:

  • 1 kg ładnej  piersi z indyka
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • pieprz mielony naturalny
  • sól
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • mąka
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie kotletów z indyka z pieczarkami:

  1. Pieczarki wyczyścić, umyć, obgotować z 15 minut w lekko osolonej wodzie i pokroić w plasterki.
  2. Cebulę obrać, przekroić na 4 części, a następnie na cienkie plasterki. 
  3. Rozgrzać na patelni olej zeszklić cebulę, dodać pieczarki, majeranek, szczyptę soli i pieprz do smaku. Smażyć do zrumienienia się pieczarek, następnie dodać czubatą łyżkę bułki tartej, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Odstawić do wystudzenia.
  4. Pierś z indyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, powycinać wszelkie żyłki i pokroić ukośnie wzdłuż włókien na około 1 cm plastry. Pokrojone kawałki delikatnie rozbić i z obu stron równomiernie oprószyć pieprzem i solą.
  5. W głębokim talerzu roztrzepać jajka, na duży płaski talerz wysypać około 0,5 szklanki mąki, a na drugi bułki tartej. Ja, aby ułatwić pracę, składam kotleciki i obtaczam w mące wcześniej, nie wolno tylko obtoczonych kotletów kłaść jeden na drugim, gdyż się posklejają.
  6. Składanie: na środek plastra mięsa kładziemy kilka pieczarek z cebulką, składamy na pół i obtaczamy w mące. Mniejsze plastry można jeden na drugi, a w środek pieczarki i wtedy w mąkę. Kotlety skleją się ze sobą pod wpływem mąki i jajka.
  7. Rozgrzać na patelni olej, przygotowane kotlety maczać w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć do zarumienienia z obu stron.

    Zobacz również: schabowy z indyka w płatkach kukurydzianych.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *