2015-01-18

Surówka z selera naciowego

Zdrowa i bardzo soczysta surówka z selera naciowego to wspaniała przekąska i smaczny dodatek do obiadu.

Soczysta surówka z selera

Seler naciowy w mojej kuchni jest obecny od zawsze. Wykorzystuję go najczęściej w surówkach, w lodówce jest zawsze i nie pamiętam już, jak to było, gdy go nie używałam.

Składniki:

  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 3 - 4 średnie pomidory
  • biała część z 1 pora
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól

Przygotowanie:

  1. Umyć produkty, łodygi selera pokroić w plasterki. Białą część pora przeciąć wzdłuż na połowę, a następnie na cienkie  plasterki. Pokrojonego selera i pora posypać niewielką ilością soli (1/2 łyżeczki).
  2. Jabłko obrać ze skórki, wyciąć środek i pokroić na kawałeczki zbliżone wielkością do pokrojonego selera. Pokrojone jabłko natychmiast skropić sokiem z cytryny, aby nie było ciemne.
  3. Pomidory przeciąć na pół, wyjąć pestki z sokiem, następnie pokroić w dość małe kawałki wielkością zbliżone do pozostałych, już pokrojonych składników surówki.
  4. Polać oliwą, dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą.

    Zobacz również: surówka z pora i selera naciowego.

3 komentarze:

  1. Super pomysł na wykorzystanie selera naciowego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie przypuszczałabym że taka zielona łodyga będzie taka smaczna. Pokochałam seler naciowy od pierwszego wejrzenia (od pierwszej surówki)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również bardzo lubię selera naciowego i często go używam :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron niezwiązanych z moim blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry