Wafle z galaretką
Bardzo proste, szybkie do zrobienia i smaczne wafle z galaretką. Smak wybierasz sam, wszystko zależy, o jakim smaku dodasz galaretkę.
Składniki:
- 1 opakowanie kwadratowych wafli
- 2 galaretki o dowolnym smaku
- 1 szklanka śmietany 30 %
- 1 margaryna
- 1/2 szklanki cukru (jeśli chcemy bardziej słodkie dodajemy 3/4 szklanki)
*Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć wafli bez glutenu.
Przygotowanie:
- W rondlu (na małym ogniu) rozpuszczamy margarynę, wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia cukru, może lekko się zagotować.
- Dodajemy śmietanę i teraz pilnujemy, aby nie wrzało. Ciągle mieszając, czekamy, aż dodana śmietana połączy się i nie będzie widać intensywnie białych smug, a temperatura całości będzie jednakowa (ma być bardzo gorące).
- Zdejmujemy z palnika i wsypujemy galaretki (nie gotujemy), intensywnie mieszamy do rozpuszczenia się galaretek w masie. Wystudzić, smarować wafle lekko gęstniejącą masą, zostawiając odstęp 0,5 cm od brzegu.
- Posmarowane wafle zawinąć w folię i z góry obciążyć deską do krojenia. Odłożyć w chłodne miejsce, najlepiej na noc.
- Takiej masy wystarcza na przełożenie 5 listków wafla. Śmietana może być też 18%, aby tylko nie była bardzo kwaśna. Smak galaretek dowolny, taki jaki lubimy najbardziej, moje na zdjęciu z galaretką cytrynową.
Zobacz również: wafle trzy smaki.
Wygląda smakowicie, na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuń