Seromakowiec bez spodu
Ciasto, które zadowoli osoby lubiące serniki i makowce. Z połączenia sera z makiem, powstało łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, lekko wilgotne ciasto. Seromakowiec bez spodu uwielbiają wszyscy w moim domu i dlatego z wielką przyjemnością przygotowuję ten sernik z makiem na deser. Najlepsze ciasto z sera i maku, jakie dotąd jadłam.
Do przepisu na seromakowiec bez spodu użyłam dobrego, gęstego sera twarogowego i dostępnego w sklepach, suchego maku już mielonego. Jeśli mamy cały mak, należy go najpierw sparzyć, a następnie 2 razy zmielić w maszynce z małymi oczkami. Ważne jest, aby był prawdziwy gęsty twaróg, a nie rzadki wiaderkowy, gdyż w tym przypadku ser po upieczeniu powinien być raczej ciężki, z rzadkiego nie otrzymamy raczej takiej konsystencji.
Seromakowiec bez spodu bardzo dobrze smakuje polany lukrem, ale jeśli ktoś nie przepada za lukrem, może polać czekoladą lub tylko posypać cukrem pudrem. Ilość składników jest na dużą formę, jeśli takiej nie macie piec w dwóch mniejszych lub ciasto zrobić z 1/2 ilości składników.
Spis treści:
Przepis na seromakowiec bez spodu
Składniki na seromakowiec:
Masa makowa:
- 400 g suchego mielonego maku
- 1 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki bułki tartej
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 100 - 150 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe)
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
Masa serowa:
- 1 kg sera białego twarogowego
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 100 g masła
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
Lukier do ciasta:
Opis krok po kroku:
Jak zrobić seromakowiec bez spodu?
Masa makowa:
- Mak zalać ciepłym mlekiem i pozostawić go na około 10 minut.
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, aromat, bakalie (orzechy drobno pokroić, rodzynki moczyć przez około 10 minut w ciepłej wodzie) i bułkę tartą.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową.
Masa serowa:
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym żółtku, a pod koniec nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać ser.
- Następnie dodać skórkę pomarańczową, aromat i ubitą z białek na sztywno pianę. Wszystko delikatnie wymieszać.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką wykładać na spód masę makową i serową (łyżka maku, łyżka sera i tak, aż cała powierzchnia się pokryje). Drugi rząd na przemian tam, gdzie był ser kłaść łyżkę maku i na odwrót.
- Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C około 60 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt szybko się przypiekać, przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu studzić przez około 10 minut w lekko uchylonym piekarniku.
- Wystudzony seromakowiec posypać skórką i polać lukrem, wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.
Lukier:
- Składniki lukru rozetrzeć łyżką na gładką i lśniącą masę. Po rozmieszaniu od razu smarować wystudzone ciasto inaczej lukier zacznie gęstnieć.
Zobacz również: sernik z rodzynkami.
Wspaniałe ciasto :-) porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Proszę bardzo, śmiało i zapraszam po więcej ;)
UsuńWygląda przepysznie!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńuwielbiam serniki:)
OdpowiedzUsuńMiło mi, również bardzo lubię serniki :)
UsuńNajsmaczniejszy sernik to Zośki pychota
UsuńOh, jak ja lubię takie ciacha:-) Wygląda przepysznie:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Miło mi :)
UsuńPęknie i smacznie wygląda. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńMaku nie mielimy?
OdpowiedzUsuńUżyłam dostępnego w sklepach, suchego maku już mielonego. Jeśli mamy cały mak należy go sparzyć, a następnie 2 razy zmielić w maszynce z małymi oczkami.
UsuńTo musi być pycha :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
UsuńWygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńJakiego dokładnie twarogu użyłaś do tego sernika???
OdpowiedzUsuńUżyłam Twarogu Hanusi z Mlekovity.
UsuńWitam, mam ser w kostce czy mam go zmielic wczesniej? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, tak ser w kostce należy zmielić w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńCzy można użyć gotowej masy makowej?
OdpowiedzUsuńZ gotową masą nie robiłam, ale powinno być dobrze. Taką masę zmiksowałabym z żółtkiem i bułką tartą i wymieszałabym z ubitą pianą z białek.
UsuńDzień dobry moja gotowa masa makowa ma 850 gr czy mam dodać połowę ?
UsuńWitam,
UsuńMyślę, że trzeba dodać całą. Suchy mak po namoczeniu w mleku i dodaniu bakalii, wagowo ma pewnie coś koło tej wagi masy z puszki. Jeśli masa z puszki jest bardzo słodka, to cukru dodać mniej lub wcale.
Jakie wymiary powinna mieć blacha?
OdpowiedzUsuńWymiary foremki podane są w przepisie pod słowem składniki. Można je również upiec w dwóch mniejszych.
UsuńWitam w przepisie na mak jest żeby go zalać mlekiem, potem go odcedzić czy ten mak wpije to mleko?
OdpowiedzUsuńWitam, mak powinien wchłonąć ciepłe mleko.
UsuńA proszek do pieczenia dla pulchności nie potrzebny?
OdpowiedzUsuńDo sernika proszku nie trzeba. Sernika zbyt długo nie miksować, aby nie był mocno napowietrznony, bo po upieczeniu dużo opadnie. Ten sernik ma być ciężki i wilgotny.
UsuńTwaróg sernikowy President w wiaderku będzie się nadawał?
OdpowiedzUsuńJeśli nie zmieniła się jego jakość to może być. Po otwarciu proszę spróbować, czy smakuje jak ser i czy nie jest rzadki.
Usuńdobry wieczór,
OdpowiedzUsuńmam pytanie czy jeśli chcę upiec ten smakowity seromakowiec w keksówce z połowy porcji, to powinnam skrócić czas pieczenia? Forma o rozmiarze 10x30. Mogę wyłożyć dno ciastkami?
Witam, w mniejszej formie i z 1/2 składników to wystarczy 45-50 minut pieczenia. Pod koniec sprawdzić patyczkiem, jeśli nie ma na nim przyklejonego ciasta, to jest upieczone. Może być na herbatnikach.
Usuńrewelacyjny kto nie robił niech zrobi -REWELKA pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję, jestem tego samego zdania, polecam :)
UsuńCzy ser trzeba przemielić przez maszynkę?
OdpowiedzUsuńTak, ser powinien być zmielony.
UsuńCzy piecze sie posrodku,czy na samym dole
OdpowiedzUsuńPiec na środkiowym poziomie piekarnika, grzanie góra-dół bez termoobiegu.
UsuńDziekuje za szybka odpowiedz.Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję i również pozdrawiam :) Mam nadzieję, że ciasto będzie smakować.
UsuńWczoraj upiekłam, skusiłam się jednak na jedyny, gęsty, dobry ser z wiaderka, Wieluń. Ciasto wyszło rewelacyjnie, domownicy próbują a ja się zastanawiam, czy wystarczy na święta. Zdrowych, spokojnych świąt Bożego Narodzenia.
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie wspaniałych Świąt życzę :) U mnie ten sernik równieź wszystkim smakuje.
UsuńWitam. Chciałabym zrobić w tym roku na święta ten seromakowiec. Ale mam chciała bym upić w mniejszych blaszkach. Na zdj prezentuje się super pewnie w keksowce. W keksowkach jakich dużych żeby rozlać na 2. Proszę o odp
OdpowiedzUsuńWitam :) Zazwyczaj robię w jednej dużej formie o wymiarach 34 cm x 25,5 cm x 7 cm lub w 2 o wymiarach 28 cm x 12 cm x 7 cm. Foremki mogą być o zbliżonych wymiarach. Ważne jest układanie łyżką na przemian masy serowej z makową i dobra jakość sera twarogowego.
UsuńWitam, muszę spróbować, wygląda pysznie��Jaki spod byłby odpowiedni, jak wysokie urośnie ciasto? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam :) Seromakowiec jest bez spodu, ale można zrobić na herbatnikach lub podobne ciasto z tego przepisu: Ciasto makowo-serowe
UsuńCiasto wysokie nie rośnie, formę o wysokości 7 cm napełniać do 3/4 jej wysokości. Pozdrawiam :)
Witam a czy można zrobić z gotowej masy makowej i sera z wiaderka czy trochę przesadzam i idę za bardzo na łatwiznę
OdpowiedzUsuńWitam :) Z gotową masą nie robiłam, ale powinno być dobrze. Taką masę zmiksowałabym z żółtkiem i bułką tartą i wymieszałabym z ubitą pianą z białek. Gotowa masa jest dość słodka i na pewno z cukru można zrezygnować, albo dodać go mniej.
UsuńJeśli ser z wiaderka to dobrej jakości, gęsty i bez dziwnych dodatków.
Witam a masy makowej gotowej ile trzeba trzeba było by dodać
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuń850 g puszka masy makowej powinna wystarczyć.
Jeżeli sama będę mielić mak to czy ilość mleka nie powinna być mniejsza? pozdrawiam Bożena
OdpowiedzUsuńMak niemielony zazwyczaj zalewam mlekiem lub wodą i gotuję na wolnym ogniu do czasu, aż płyn prawie całkowicie wchłonie/odparuje. Po wystudzeniu mielę i już w mleku nie moczę, gdyż jest on wystarczająco wilgotny. Pozdrawiam :)
UsuńWitam, upieklam- studzi się w piekarniku 😊 podczas pieczenia bardzo urósł, a teraz cały środek wpadl, jakby ktoś go nadepnął... Wszystko zrobilam zgodnie z przepisem, nawet pieklam trochę dłużej. Czy to normalne że upadł czy jednak popelniłam jakiś błąd?
OdpowiedzUsuńWitam, raczej Pani nie popełniła błędu, gdyż ciasto po upieczeniu nieco opada. Po schłodzeniu ciasto jest wilgotne, raczej ciężkie i zwarte. Wszystko zależy od jakości użytego sera. Najlepszy jest ser twarogowy tłusty lub półtłusty z kostki, który sami musimy zmielić. Jeśli z wiaderka to musi być gęsty i smakować serem. Bez dodatków, typu zagęszczacze lub poprawiacze smaku.
UsuńSama już wielokrotnie się przekonałam, że ser zwłaszcza do pieczenia musi być dobrej jakości i zawsze szukam sprawdzonego.
Samo opadnięcie ciasta nie powinno mieć wpływu na jego smak.
Dzień dobry, chciałabym upiec dzis te piękne ciasto makowo -serowe. Mam pytanie czy moge dodać 500gr sera z wiaderka i 500gr sera w kostce twarogu? Czy raczej zrobić z jednego rodzaju? Co Pani o tym myśl i? Pozdrawiam, Bożena
OdpowiedzUsuńWitam :)
UsuńTwaróg z kostki powinien być najpierw zmielony i wtedy można połączyć go z tym z wiaderka. Proszę tylko sprawdzić, czy ten w wiaderku nie ma dziwnych dodatków.
Pozdrawiam
Ja mam ser w wiaderka i mak w puszce i niewiem kompletnie jak się za to zabrac
OdpowiedzUsuńProszę przeczytać wcześniejsze komentarze, gdyż są tam wyjaśnienia, jeśli chodzi o ser z wiaderka i mak w puszce. Mam nadzieję, że to pomoże :)
UsuńDzień dobry 🙂 Chciałam dopytać jaki czas przed podaniem należy upiec ciasto żeby było najlepsze? Ile czasu musi "odstać" by dobrze się kroiło itp? Pozdrawiam 🙂
OdpowiedzUsuńDzień dobry 🙂 Ciasto po wystudzeniu powinno spędzić w lodówce co najmniej 12 godzin, jeśli oczywiście lodówka dobrze chłodzi, a ciasto jest robione z prawdziwego sera twarogowego. Serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńZrobiłam to ciasto wyszło bardzo dobre. Polecam
OdpowiedzUsuńMiałam otwartą puszkę z mielonym makiem i wiaderko sera na sernik z lidla, zrobiłam może nie do końca zgodnie ze sztuką ale z przepisem i wyszło fantastyczne! Bardzo dziękuję za ten przepis i polecam!:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze z twarogu z wiaderka, zobaczymy co z tego wyjdzie
OdpowiedzUsuńUpiekłam,idealny .Szybko się robi,pięknie wygląda i bardzo smakuje.Dziękuję za przepis. Polecam.
OdpowiedzUsuń