Ciasto, które zadowoli osoby lubiące serniki i makowce. Z połączenia sera z makiem, powstało łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, lekko wilgotne ciasto. Seromakowiec uwielbiają wszyscy w moim domu i dlatego z wielką przyjemnością go przygotowuję na deser.
Do tego ciasta użyłam dobrego, gęstego sera twarogowego i dostępnego w sklepach, suchego maku już mielonego. Jeśli mamy cały mak należy go sparzyć, a następnie 2 razy zmielić w maszynce z małymi oczkami. Ważne, aby był prawdziwy gęsty twaróg, a nie rzadki wiaderkowy, gdyż w tym przypadku ser po upieczeniu powinien być raczej ciężki, z rzadkiego nie otrzymamy raczej takiej konsystencji.
Seromakowiec bardzo dobrze smakuje polany lukrem, ale jeśli ktoś nie przepada za lukrem, może polać czekoladą lub tylko posypać cukrem pudrem. Ilość składników jest na dużą formę, jeśli takiej nie macie piec w dwóch mniejszych lub ciasto zrobić z 1/2 ilości składników.
Składniki:
(duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm)Masa makowa:
- 400 g suchego mielonego maku
- 1 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki bułki tartej
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 100 - 150 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe)
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
Masa serowa:
- 1 kg sera białego twarogowego
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 100 g masła
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
Lukier:
- 10 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Masa makowa:
- Mak zalać ciepłym mlekiem i pozostawić go na około 10 minut.
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, aromat, bakalie (orzechy drobno pokroić, rodzynki moczyć przez około 10 minut w ciepłej wodzie) i bułkę tartą.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową.
Masa serowa:
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym żółtku, a pod koniec nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać ser.
- Następnie dodać skórkę pomarańczową, aromat i ubitą z białek na sztywno pianę. Wszystko delikatnie wymieszać.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką wykładać na spód masę makową i serową (łyżka maku, łyżka sera i tak, aż cała powierzchnia się pokryje). Drugi rząd na przemian tam, gdzie był ser kłaść łyżkę maku i na odwrót.
- Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C około 60 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt szybko się przypiekać, przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu studzić przez około 10 minut w lekko uchylonym piekarniku.
- Wystudzony seromakowiec posypać skórką i polać lukrem, wstawić do lodówki, aby ciasto zastygło.
Lukier:
- Składniki lukru rozetrzeć łyżką na gładką i lśniącą masę. Po rozmieszaniu od razu smarować wystudzone ciasto inaczej lukier zacznie gęstnieć.
Zobacz również: sernik z rodzynkami.
Wspaniałe ciasto :-) porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Proszę bardzo, śmiało i zapraszam po więcej ;)
UsuńWygląda przepysznie!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńuwielbiam serniki:)
OdpowiedzUsuńMiło mi, również bardzo lubię serniki :)
UsuńOh, jak ja lubię takie ciacha:-) Wygląda przepysznie:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Miło mi :)
UsuńPęknie i smacznie wygląda. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńMaku nie mielimy?
OdpowiedzUsuńUżyłam dostępnego w sklepach, suchego maku już mielonego. Jeśli mamy cały mak należy go sparzyć, a następnie 2 razy zmielić w maszynce z małymi oczkami.
UsuńTo musi być pycha :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
UsuńWygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńJakiego dokładnie twarogu użyłaś do tego sernika???
OdpowiedzUsuńUżyłam Twarogu Hanusi z Mlekovity.
UsuńWitam, mam ser w kostce czy mam go zmielic wczesniej? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, tak ser w kostce należy zmielić w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńCzy można użyć gotowej masy makowej?
OdpowiedzUsuńZ gotową masą nie robiłam, ale powinno być dobrze. Taką masę zmiksowałabym z żółtkiem i bułką tartą i wymieszałabym z ubitą pianą z białek.
UsuńJakie wymiary powinna mieć blacha?
OdpowiedzUsuńWymiary foremki podane są w przepisie pod słowem składniki. Można je również upiec w dwóch mniejszych.
UsuńWitam w przepisie na mak jest żeby go zalać mlekiem, potem go odcedzić czy ten mak wpije to mleko?
OdpowiedzUsuńWitam, mak powinien wchłonąć ciepłe mleko.
UsuńA proszek do pieczenia dla pulchności nie potrzebny?
OdpowiedzUsuńDo sernika proszku nie trzeba. Sernika zbyt długo nie miksować, aby nie był mocno napowietrznony, bo po upieczeniu dużo opadnie. Ten sernik ma być ciężki i wilgotny.
UsuńTwaróg sernikowy President w wiaderku będzie się nadawał?
OdpowiedzUsuńJeśli nie zmieniła się jego jakość to może być. Po otwarciu proszę spróbować, czy smakuje jak ser i czy nie jest rzadki.
Usuńdobry wieczór,
OdpowiedzUsuńmam pytanie czy jeśli chcę upiec ten smakowity seromakowiec w keksówce z połowy porcji, to powinnam skrócić czas pieczenia? Forma o rozmiarze 10x30. Mogę wyłożyć dno ciastkami?
Witam, w mniejszej formie i z 1/2 składników to wystarczy 45-50 minut pieczenia. Pod koniec sprawdzić patyczkiem, jeśli nie ma na nim przyklejonego ciasta, to jest upieczone. Może być na herbatnikach.
Usuńrewelacyjny kto nie robił niech zrobi -REWELKA pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję, jestem tego samego zdania, polecam :)
Usuń