Translate

Ciasto makowo-serowe

Ciasto makowo-serowe to pyszny świąteczny deser, który sprawi, że domownicy i goście będą święta wspominać z nostalgią. Połączenie sera z makiem smakuje wspaniale i tworzy delikatnie wilgotny, niezbyt słodki wypiek.

Ciasto z serem i makiem
Do ciasta makowo-serowego, należy użyć dobrej jakości białego sera twarogowego, gdyż z rzadkiego, mazistego wiaderkowego o dziwnym składzie nie otrzymamy odpowiedniej struktury i smaku ciasta.  Ser ma smakować jak ser, jeśli nie macie sprawdzonego sera twarogowego, to najlepiej kupić ser biały tłusty lub półtłusty w kawałku i zmielić go 2 razy w maszynce.

Ciasto makowo-serowe piec bez termoobiegu na środkowym poziomie piekarnika tak, aby góra i dół równomiernie się zapiekały. Ciasto makowo-serowe jest aromatyczne, delikatnie wilgotne, o zwartej strukturze i wyraźnym smaku sera i maku.
Makowiec na kruchym spodzie z serem

Składniki:

(forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm)

Spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko

Masa makowa:

  • 400 g suchego mielonego maku 
  • 1 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka + białko, które zostało od spodu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 krople aromatu migdałowego
  • 100 - 150 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej

Masa serowa:

  • 1 kg białego mielonego sera twarogowego (ma być prawdziwy ser, a nie coś, co go udaje)
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 - 3 krople aromatu pomarańczowego

Lukier:

  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:

  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml.

Jak zrobić ciasto makowo-serowe?

Spód:

  1. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i razem z nim włożyć do foremki, wyrównać i nakłuć w kilku miejscach widelcem.
  3. Ciasto podpiec około 8 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C i wystudzić.

Masa makowa:

  1. Mak zalać ciepłym mlekiem i pozostawić na około 10 minut. Jeśli nie mamy suchego mielonego maku, to zwykły mak zalać mlekiem (ewentualnie dodać wody, aby całkowicie był pokryty płynem) i gotować na małej mocy palnika ciągle mieszając około 30 minut, aż płyn prawie całkowicie się wchłonie. Po wystudzeniu mak 2 razy zmielić w maszynce o drobnym sitku.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mak, aromat migdałowy, bułkę tartą i bakalie (orzechy drobno pokroić, rodzynki wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie na około 10 minut, aby napęczniały). Dokładnie wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową.
  4. Masę makową wyłożyć na podpieczony spód.

Masa serowa:

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym żółtku, a pod koniec nie przerywając ucierania, dodawać stopniowo ser.
  2. Następnie dodać aromat i skórkę pomarańczową i ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać.
  3. Masę serową wyłożyć na mak i wyrównać. 
  4. Piec w nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C piekarniku około 60 minut. Jeśli wierzch ciasta będzie zbyt szybko się przypiekać, ciasto przykryć papierem do pieczenia.
  5. Ciasto po upieczeniu studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
  6. Wystudzone ciasto makowo-serowe posmarować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
  7. Ciasto przed podaniem powinno spędzić co najmniej 12 godzin w lodówce.

Lukier:

  1. Składniki rozetrzeć łyżką na gładką i lśniącą masę. 
  2. Od razu po rozmieszaniu posmarować lukrem wystudzone ciasto, gdyż lukier zacznie gęstnieć.

    Zobacz również: seromakowiec bez spodu.

19 komentarzy:

  1. Jedno z lepszych ciast :) Lubie bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię to połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniczko-makowiec, mniami xD
    Pyszne ciacho i już mnie skręca przed obiadem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto zdecydowanie kojarzy mi się ze świętami, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy można zrobić z gotowej masy i ile jej użyć,bo w puszce jest 850g.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z gotowej masy makowej nie robiłam, ale pewnie można wypróbować. Jeśli robiłabym z gotowej masy to dałabym jej całe 850 g. Na pewno pominęłabym cukier, gdyż zazwyczaj masy są bardzo słodkie. Zmiksowałabym masło z żółtkami, dodałabym stopniowo masę i na koniec wmieszałabym pianę z białek. Jeśli masa jest gęsta to bułki też bym nie dodała. Oczywiście bez mleka, bo ono do namoczenia suchego maku, Powodzenia, proszę dać znać jak wyszło:)

      Usuń
  6. dziękuję za szybką odpowiedz,ale pani podaje masło zżółtkami? ile masła?.Nigdy tego nie robiłam ,az boję się ,że wszystko pójdzie do kosza znając swoje zdolności kulinarne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, masła nie trzeba (pisałam z komórki i nie wiem skąd się ono wzięło). Masło jest w spodzie i w serze tylko.
      Najpierw utrzeć do białości żółtka z cukrem waniliowym, jeśli masa z puszki jest słodka, w innym przypadku dodać cukier puder, następnie dodawać stopniowo masę makową. Oddzielnie ubić pianę z białek i delikatnie łyżką wmieszać w masę z żółtek i maku.
      Jeśli ta masa z puszki jest dość rzadka, to proszę dodać przed wymieszaniem z białkami jeszcze bułkę tartą. Z gotowej masy nie robiłam, ale powinno być dobrze.
      Proszę zobaczyć przepis na podobne ciasto tylko bez spodu:
      http://www.kuchcikgotuje.pl/2017/01/seromakowiec-bez-spodu.html

      Usuń
  7. jestem w trakcie robienia właśnie korzystam z tego przepisu ciasto bez spodu.ok idę dalej kręcić a czy można na spód dać ciastka herbatniki czy lepsze bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być i na herbatnikach, ja robię bez nich. Wykładam tylko formę papierem do pieczenia .

      Usuń
  8. własnie włożyłam ciasto do piekarnika puf..jak teraz piec żeby nie był zakalec? nie pasowały mi proporcje sera dużo maku mniej.Kładłam na początku łyzkę tego i łyżkę tego,ale sera stanowczo za dużo więc powtórzyłam na kupki z serem dokładałam jeszcze go musiałam coś z tym zrobić.Boże co to wyjdzie aż się boję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przypadku nie powinno być zakalca, gdyż ani w maku ani serze nie ma mąki, a to mąka odpowiada raczej za tworzenie się zakalca. Po upieczeniu pozwolić, aby ciasto powoli wystygło, nie wyjmować z foremki zanim dokładnie nie zastygnie. Mam nadzieję, że ta masa z puszki zda egzamin, bo jedynie ona mnie niepokoi. Ciasto na pewno po upieczeniu lekko opadnie, ale tak ma być.

      Usuń
  9. ciasto upieczone ale nie wiem bo widać dużo opadło.Dlaczego? czy to będzie złe.stygnie w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
  10. już po świętach,ale chcę podzielić się informacją o seromaku.No cóż wiem ,że to jest pyszne ciasto bo jadłam ale to było kupne.A moje raczej nie wypał od cholery drogie stresujące i nie do końca udane.Jadło się lecz to nie to co by się chciało jeść.masa makowa była za rzadka.Więcej nie podejmę się pieczenia tego ciasta choć go uwielbiam. bardzo dużo opadł.Pięknie rósł dopoki nie wyłączyłam piekarnika.Cóż może mak z puszki był głównym sprawcą.Tak czy siak dziękuję pani za te szybkie podpowiedzi.Zyczę wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2018.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że ciasto nie wyszło :( Z gotowej masy makowej nigdy nie robiłam, a z mielonego maku jest zawsze zwarte i dobrze się kroi,. W tym cieście ważny jest dobrej jakości ser twarogowy i mak.Tak jak mówiiłam, ciasto po upieczeniu opada i tak ma być, po upieczeniu jest takie jak na zdjęciach. Dziękuję za życzenia i wzajemnie Szczęśliwego Nowego Roku :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: