Tarta z jabłkami i kremem czekoladowym

Pyszna i łatwa do zrobienia tarta z jabłkami i kremem czekoladowym podana na deser, na pewno posmakuje i sprawi radość gościom. Krem z dodatkiem mleka w proszku wspaniale łączy się ze smakiem jabłek i chrupiącym spodem tarty.

Tarta z jabłek z kremem
Tarta jest chyba jednym z najłatwiejszych ciast do przygotowania, a smak jej wnętrza zależy tylko od naszych upodobań. Mnie ostatnio bardzo przypadło do gustu, połączenie kremu czekoladowego z jabłkami. Taka tarta z jabłkami doskonała jest do kawy na co dzień, ale wspaniale również się prezentuje na świątecznym stole.
Tarta z kremem czekoladowym i jabłkami

Składniki:

(foremka do tarty o średnicy 24 cm)

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 100 g masła (schłodzone)
  • 50 g cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa z jabłek:

  • 4 średnie jabłka
  • 3 - 4 łyżki cukru (ilość dostosować do stopnia kwaśności jabłek)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka żelatyny

Krem czekoladowy:

  • 70 g masła
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3 krople aromatu rumowego
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml

Jak przygotować tartę z jabłkami i kremem?

Ciasto:

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier, sodę i schłodzone masło, masło posiekać nożem na mniejsze kawałeczki. Dodać jajko i szybko zagnieść jednolite ciasto tak, aby zbyt mocno się nie ociepliło.
  2. Ciastem wylepić formę łącznie z brzegami, przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i na dno wysypać groch, fasolę lub ryż, aby obciążyć ciasto, wtedy po upieczeniu będzie równe i zachowa kształt foremki.
  3. Po upieczeniu zdjąć papier z obciążeniem i wystudzić ciasto w foremce.
  4. Ciasto wypełnić lekko wystudzonym kremem i wstawić do lodówki, aby zastygł.
  5. Na krem wyłożyć zimną, ale jeszcze niestężałą masę jabłkową i ponownie wstawić do lodówki.
  6. Tarta gotowa jest do jedzenia po około 3 godzinach od wstawienia do lodówki, ale najlepsza jest na dzień następny.

Krem czekoladowy:

  1. Masło, cukier, kakao i wodę zagotować na małej mocy palnika, aby całkowicie rozpuścił się cukier.
  2. Gorącą masę zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku i aromat, następnie dokładnie wymieszać (nie gotować). Jeśli w kremie jest zbyt dużo grudek, można krem rozmieszać blenderem.
  3. Krem wyłożyć na wystudzony spód od tarty.

Masa z jabłek:

  1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Do jabłek dodać cukier i sok z cytryny i gotować na małej mocy palnika do czasu, aż jabłka puszczą sok i będą nieco rozgotowane. Jeśli jabłka są mało soczyste, należy podczas gotowania dodać ze 100 ml wody.
  3. Gdy jabłka będą ugotowane, zdjąć z palnika i do gorącej masy dodać namoczoną w 3 łyżkach zimnej wody żelatynę. Masę mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, wystudzić, ale pilnować, aby masa nie stężała.
  4. Wystudzoną masę z jabłek wyłożyć na krem czekoladowy i wstawić do lodówki, aby masa zastygła.

    Zobacz również: tarta z ananasem.

4 komentarze:

  1. Fajnie się prezentuje :) Lubię tarty.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszelkiego rodzaju tarty pochłaniam jak robocik, więc i tę wypróbuję. Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj