18.12.2017

Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem

Smaczna i łatwa do przygotowania warstwowa sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem to często spotykane na świątecznym stole danie. Sałatka zawiera jabłko, które wspaniale podkreśla smak samego buraka, jak również przyjemnie ożywia smak całej sałatki.

Sałatka ze śledzia, buraka, jajka i jabłka
Do tej pory warstwową sałatkę śledziową robiłam z dodatkiem marchewki i kiszonego ogórka, ale teraz bardzo przypadła mi do gustu wersja z burakiem i jabłkiem.

Buraki i ziemniaki do sałatki upiekłam w piekarniku, co zatrzymało dużo więcej w warzywach smaku i aromatu. Jabłko skropiłam octem jabłkowym, który zatrzymał i wzmocnił jego smak. W sałatce użyłam śledzi matiasów, które są mięsiste, pełne smaku i po pokrojeniu zachowują kształt.

Mam nadzieję, że również lubicie sałatkę śledziową i gości ona na Waszym stole nie tylko od święta. Zachęcam do wypróbowania mojej wersji z dodatkiem jabłka, u mnie wszyscy byli nią zachwyceni.
Warstwowa sałatka śledziowa

Składniki:

  • 500 g śledzi matiasów
  • 3 średnie buraki
  • 3 - 4 średnie ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 duże winne jabłko
  • 250 - 300 ml dobrego majonezu
  • 5 jajek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz i sól

Jak przygotować warstwową sałatkę śledziową z burakiem i jabłkiem?

  1. Buraki i ziemniaki umyć i bez obierania zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 1,5 godziny. Ziemniaki po 45 minutach wyjąć, gdyż szybciej będą upieczone lub włożyć do piekarnika pod koniec pieczenia buraków. Warzywa można również ugotować bez obierania w lekko osolonej wodzie, ale ja polecam upiec, gdyż warzywa są smaczniejsze i nie trzeba pilnować, czy woda się nie wygotowała.
  2. Upieczone warzywa wystudzić i obrać. Buraki zetrzeć na dużych oczkach tarki, a ziemniaki pokroić w kostkę.
  3. Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone, należy je namoczyć w zimnej wodzie i co pewien czas zmieniając wodę pozostawić na 1 - 2 godziny. Po moczeniu, osuszyć, pokroić w kostkę i wymieszać z olejem.
  4. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, wymieszać z odrobiną soli.
  5. Jajka ugotować na twardo (8 minut od zagotowania wody).
  6. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z octem jabłkowym.
  7. Na dnie salaterki ułożyć pokrojone ziemniaki i oprószyć świeżo mielonym pieprzem, położyć śledzie i cebulę, wyrównać powierzchnię i posmarować połową majonezu.
  8. Następnie dodać warstwę z buraków, a na nie rozłożyć jabłko i rozsmarować pozostały majonez, na który zetrzeć na grubych oczkach tarki jajka. Wierzch można delikatnie oprószyć odrobiną pieprzu i soli.
  9. Sałatka najlepiej smakuje na dzień następny po zrobieniu. Przechowywać w lodówce.

    Zobacz również: sałatka z tuńczyka.

6 komentarzy:

  1. piękna :) pyszna i efektowna. Idealna na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię sałatki śledziowe :) Pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat kupiłam wiaderko śledzi. Może skuszę się na taką sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taka sałatkę:) na święta każdego roku robię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatka wyszła przepyszna !!! Ze śledziem i buraczkami robiłam wcześniej tylko raz i nie bardzo mi podeszła,tak samo moim bliskim.Wtedy robiłam z ogórkiem korniszonem.Muszę przyznać,że ocet winny zrobił z jabłkiem coś niesamowitego - co miało wpływ na smak całej sałatki.I przyznaję,że nie dodałam oleju do matiasów.Niebo w gębie ! Polecam !!! - Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za polecenie :) Jest mi bardzo miło, że sałatka smakowała :) Do takiej sałatki raczej będzie bardziej pasował ogórek kiszony, ale wtedy sałatka straci na swojej delikatności.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj