Świąteczne wędliny – jak je przygotować?

/ 6

Święta Bożego Narodzenia to czas, który spędzamy w rodzinnym gronie. Jednak przedświąteczne przygotowania to ogrom obowiązków – od sporządzenia listy potraw, przez zakupy, gotowanie, dekorowanie aż do kupowania prezentów czy sprzątania przed spotkaniami z rodziną. Pamiętajmy, że święta to czas spotkań przy wspólnym stole, dlatego tak ważne jest, aby wiedzieć, co się na nim znajduje. Dlatego dzisiaj zapraszamy do przeczytania wpisu o świątecznych wędlin – jak je przygotować?


Domowy wyrób wędlin to nie lada wyzwanie. Jednak w okolicach świąt Bożego Narodzenia szczególnie zależy nam na tym, aby zjeść nie tylko smacznie, ale przede wszystkim zdrowo. Smak i zapach wędlin, które zostały przez nas przyrządzone własnoręcznie będą wyjątkowe, a ich aromat na długo będzie unosił się w naszym mieszkaniu. Domowe wędliny można oczywiście kupić w sklepach z ekologiczną żywnością, ale ich cena można czasami przerosnąć nasze najśmielsze oczekiwania. Dlatego też warto poświęcić trochę czasu i przygotować je samodzielnie w domu.

Jak przygotować domowe wędliny?

Przygotowanie domowych wędlin to przede wszystkim zakup świeżego mięsa dobrej jakości. Nie znajdziemy takiego mięsa w markecie i nie warto nawet tam go szukać. Lepiej rozejrzeć się za tradycyjnym, mięsnym sklepem, gdzie możemy zamówić taki kawałek mięsa, jaki będzie nam potrzebny. Robiąc domowe wędliny warto kupić większy, aby nasza produkcja starczyła na dłużej.
Schab, boczek czy szynka w kulce – decyzja, jakie mięso wybierzemy zależy tylko od nas. Po wyborze odpowiedniego rodzaju mięsa, kolejnym krokiem będzie preparowanie. Przygotowanie domowej wędliny to przede wszystkim peklowanie. W tym celu należy użyć soli oraz saletry, można także wybrać mieszankę tych dwóch substancji, która nazywa się peklosól. Zalewę na bazie substancji peklującej wzbogacamy o mieszankę przypraw, odpowiednią do przygotowania określonego gatunku mięsa. Mięso zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na okres jednego do dwóch tygodni (w zależności od wielkości mięsa). W tym czasie powinno skruszeć i zyskać bardziej intensywny kolor. Gdy minie okres peklowania, mięso można upiec w piekarniku, uwędzić w wędzarni lub ugotować.

Przepis na świąteczną szynkę

Przygotowanie domowej szynki tuż przed świętami także jest możliwe. Potrzebujemy kilku dni, aby taki wyrób przygotować. Najważniejsza jest solanka.
Składniki:
- 1kg - 1,2kg szynki ''myszki''
- 75g soli do peklowania
- 1l wody
- majeranek
- jałowiec
- kilka ząbków czosnku
- ziele angielskie ziarniste
- liść laurowy
- pieprz czarny ziarnisty

Produkty z domowej spiżarni:
- sól do peklowania
- majeranek
- jałowiec ziarno
- czosnek krajowy
- ziele angielskie mielone
- liść laurowy
- pieprz czarny ziarnisty
- nastrzykiwarka
- siatka wędliniarska
- haki wędzarnicze
- przędza wędliniarska
  1. Zagotuj 1l wody w czajniku lub garczku.
  2. Przegotowaną wodę ostudź, a następnie rozpuść w niej sól do peklowania.
  3. Dodaj wszystkie przyprawy według uznania. Pamiętaj, żeby obrać czosnek i rozdrobić go w celu wydobycia smaku i aromatu. Jeżeli lubisz intensywne smaki - nie żałuj przypraw.
  4. Wsadź szynkę do siatki wędliniarskiej lub zawiąż przędzę, a następnie nabierz zalewę do strzykawki i wprowadź ją do mięsa co około 5 cm.
  5. Aby odpowiednio zapeklować mięso musi być ono całe zanurzone w zalewie przez 5-10 dni i przechowywane w lodówce. Obracaj mięso codziennie. Ilość zalewy zależy od tego jak dużo szynki peklujemy. Należy jej przygotować tyle, żeby pokryła całe mięso (w naszym przypadku 1l powinien starczyć).
  6. Po upływie tego czasu wyjmij mięso i wywieś na haku w chłodnym i przewiewnym miejscu na kilka godzin.
  7. Teraz przechodzimy do wędzenia. Przez pierwszą godzinę należy osuszyć mięso w niskiej temperaturze (tak aby było ciepło). Później przez kolejne około 4 godziny w temperaturze między 50ºC a 60ºC.
  8. Po zakończeniu wędzenia włóż szynkę do ciepłej wody (około 80ºC) i parz ją przez 30 minut. Następnie ją wyjmij i osusz. Gotowe.
    *artykuł inspirowany

Komentarze

  1. U mnie też swojska kiełbasa zawsze gości na święta. Nie ma lepszej wędliny niż własna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe wędliny są najlepsze na świecie :) W żadnym sklepie lepszych się nie kupi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świeże mięsko już czeka. Czas na pieczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie wedliny, co święta mój mąż robi sam :) żadne sklepowe tego nke zastąpią:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką domową wędliną bym nie pogardziła :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja uwielbiam sama robić wędliny, a jak nie mam czasu, to kupuję je w sklepie marki Kiszeczka przy Bartyckiej w Warszawie. <3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady