Pyszny i bardzo zdrowy sok z derenia jadalnego. Dojrzałe owoce derenia można suszyć, robić przetwory lub jeść na surowo, zielone zaś kisić. Dereń jest mało znany, ale warto się z nim bliżej zapoznać, gdyż zawiera bardzo dużo witaminy C i innych cennych witamin i minerałów.
Najbardziej znanym przetworem z derenia jest chyba nalewka dereniówka. Traktowano ją kiedyś jako lek i podawano na gorączkę, anemię i nieżyt żołądka. Dzisiaj nalewką mogą raczyć się dorośli, ale raczej nikt dzieciom jej nie podaje, zamiast niej polecam z derenia zrobić sok.
Przygotowanie soku jest bardzo proste i nie należy przerażać się tym, że robi się go 4 dni. Cała praca polega na zagotowaniu wody i zalaniu nim owoców. Nie trzeba długo gotować ani stać i mieszać, czy też wyciskać lub przecierać. Gdy po raz pierwszy robiłam sok z derenia, nie wierzyłam, że coś z tego wyjdzie, gdyż owoców w ogóle się nie gotuje. Sok zrobiony z podanego przepisu jest klarowny, aromatyczny i umiarkowanie słodki. Świetnie nadaje się jako dodatek do herbaty, dodatek smakowy do wody mineralnej, można go również pić bez rozcieńczania.
Znacie smak soku z derenia jadalnego? Sama dereń odkryłam niedawno, ale jego smak pamiętam z dzieciństwa. Według mnie jest to jeden z najłatwiejszych do zrobienia przetworów na zimę. Jeśli macie dostęp do owoców derenia to koniecznie zróbcie sok z mego przepisu, polecam 😊
Składniki na sok z derenia:
- 1 kg dojrzałych owoców derenia
- 500 g cukru
- 3 l wody
Jak zrobić sok z derenia?
- Owoce umyć, włożyć do garnka i zalać 3 l wrzącej wody. Przykryć i odstawić na 12 h.
- Owoce wyjąć z wody, a wodę, w której się moczyły zagotować i owoce włożyć z powrotem. Odstawić na 24 h.
- Trzeciego dnia powyższą czynność powtarzamy i odstawiamy na 48 h.
- Po tym czasie wyjąć owoce, a sok gotować przez około 10 minut.
- Następnie do soku dodać cukier i gotować na małym ogniu jeszcze przez około 5 minut. Jeśli na powierzchni powstanie piana, należy ją zdjąć.
- Bardzo gorący sok przelać do wyparzonych butelek. Butelki zakręcić suchymi zakrętkami, obrócić do góry dnem, przykryć grubą ścierką i odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Przed wyniesieniem do spiżarni sprawdzić, czy wszystkie butelki są zamknięte. Zakrętki powinny być lekko wklęsłe i po puknięciu w nie wydawać głuchy odgłos. Jeśli tak nie jest, należy sok ponownie zagotować i czynność powtórzyć lub sok zużyć.
Zobacz również: konfitura z pigwowca.
Bardzo podoba mi się ten sok, chętnie spróbowałabym jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym taki soczek spróbowała :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie przeczytałam ten przepis i zrobiłam taki sok.Rewelacja ...👍Super dodatek do herbatki.Trochę trzeba przy nim popracować parę dni ale warto...❤️Pychotka...
OdpowiedzUsuńJestem tego samego zdania :) Praca raczej krótka, ale rozciągnięta w czasie.
Usuń