Konfitura z pigwowca

/ 10

Zdrowa i łatwa do zrobienia na zimę konfitura z pigwowca. Świetnie smakuje, jako dodatek do herbaty, ciasta, naleśników i innych deserów. Pigwowiec zawiera bardzo dużo witaminy C i dlatego jest bardzo ceniony, jako pomocnik w dbaniu o nasze zdrowie.

Powidła z pigwowca na zimę

Do czego można wykorzystać owoce pigwowca?

Owoce pigwowca są bardzo aromatyczne, ale nie nadają się do bezpośredniego spożycia ze względu na swój dość cierpki smak. Plasterek świeżego pigwowca dodany do herbaty przyjemnie poprawia jej smak i zapach. Owoce pigwowca zawierają dużo pektyn i można z nich zrobić pyszne przetwory: dżemy, konfitury, powidła, marmolady, galaretki, soki. Owoce wykorzystywane są również do przygotowania wina i nalewek, a po ugotowaniu może stanowić dodatek do dań mięsnych, a szczególnie dziczyzny. Pigwowiec ma piękny świeży zapach i położony na parapecie w kuchni długo cieszy swoim orzeźwiającym aromatem.

Co to jest pigwowiec i gdzie go można znaleźć?

Pigwowiec jest krzewem ozdobnym o małych owocach i to nie jest to samo co pigwa, która jest drzewem i ma nawet 5 razy większe owoce niż pigwowiec. Owoce różnią się wyglądem, ale właściwości mają podobne i w podobny sposób są one wykorzystywane. Pigwa i pigwowiec często są sadzone w ogrodach, ale tylko pigwowiec jest nasadzany przez leśników w lasach i stanowi pokarm dla różnych zwierząt. Dlatego właśnie możemy znaleźć go w naszych lasach i przynieść do domu z grzybobrania. Owoce pigwowca często są zielone i aby przyspieszyć ich dojrzewanie, należy włożyć do kartonowego pudełka, dodać ze dwa jabłka i odstawić na 2 - 3 dni.

Przygotowując przetwory ilość cukru dostosować do stopnia dojrzałości pigwowca i sposobu jedzenia. Jeśli pigwowiec będzie do herbaty to zdecydowanie można dodać mniej cukru, ale do konfitury trzeba już więcej, bo będzie zbyt cierpka. Pigwowca w przetworach można połączyć również z jabłkami lub gruszkami. Uwielbiam smak konfitury z pigwowca i ten cudowny zapach podczas jej przygotowania.
Ciekawa jestem, czy znacie ten owoc i w jaki sposób z niego korzystacie?

Dżem z pigwowca w słoikach
Ilość porcji: 4 słoiki o pojemności 400 ml
Czas przygotowania: 30 minut + gotowanie

Składniki na konfiturę z pigwowca:

  • 1,2 kg pigwowca
  • 1 kg cukru
  • 2 szklanki wody
    (szklanka - 250 ml)

Przygotowanie konfitury z pigwowca:

  1. Owoce z pigwowca umyć, przekroić na 4 części i usunąć gniazda nasienne z pestkami.
  2. Cząstki drobno pokroić albo poszatkować maszynką z nożykami do krojenia kapusty.
  3. Do gotującej się wody wrzucić pigwowca i gotować około 10 minut, po czym dodać cukier. 
  4. Gotować co pewien czas mieszając, aż w garnku powstanie lekko gęstniejąca i szklista masa. Na początku gotowania zdejmować powstającą pianę.
  5. Im dłużej będziemy gotować, tym konfitura będzie coraz gęstsza i ciemniejsza. U mnie konfitura była gotowana 2 razy, gdyż obawiałam się, że będzie zbyt rzadka, dlatego jest też dość ciemna. Moim zdaniem nie ma potrzeby, aż tak długo gotować, gdyż pigwowiec zawiera dużo pektyn. Po wystudzeniu konfitura zrobiona z podanych proporcji na pewno będzie gęsta, chociaż po ugotowaniu jest dość rzadka.
  6. Słoiki umyć i wyparzyć np. w piekarniku albo w mikrofalówce ustawiając ją na maksymalną moc i czas 2 minuty. Do mikrofalówki nie wkładać zakrętek ani słoików z naklejkami w kolorze srebrnym lub z dodatkiem metali.
  7. Bardzo gorącą konfiturą napełnić słoiki, zakręcić i obrócić do góry dnem. Przykryć i odstawić do wystudzenia.
  8. Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

    Zobacz również: dżem z jabłek.

Komentarze

  1. pyszna musi być taka konfitura

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nie robiłam, ale wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy tych owoców nie jadlam nie było okazji muszą pysznie smakować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świeże owoce raczej nie nadają się do jedzenia, ale wychodzą z pigwowca pyszne konfitury, soki i nalewki. Plasterki świeżego pigwowca świetnie aromatyzują herbatę, polecam :)

      Usuń
  4. Doskonała domowa konfitura <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja już nastawiłam nalewkę z pigwowca. Pora zabrać się za konfiturę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie nalewka też zrobiona. Zimą będzie czym się delektować dla zdrowotności ;)

      Usuń
  6. Zrobiłam już soki z pigwy,wczoraj pokroiłam i zalałam alkoholem pigwę na nalewkę.Dziś zabieram się za konfiturę,pierwszy raz.Ciekawa jestem jaka będzie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady