Chipsy z jabłek

Chipsy z jabłek to zdrowa i łatwa do zrobienia przekąska, która powinna znaleźć się w tornistrach naszych dzieci, zamiast niezdrowych słodyczy. Polskie jabłka są najsmaczniejsze i warto z nich korzystać w kuchni w różny sposób.

Suszone jabłka na przekąskę
Jabłka najczęściej wykorzystuję do robienia ciast i przygotowuję z nich dżemy. Tym razem jednak wysuszyłam je i powstały zdrowe i bardzo smaczne chipsy. Suszone jabłka przede wszystkim kojarzą się z kompotem, który przygotowujemy na Wigilię i zachwycamy się jego smakiem i aromatem.

Suszone jabłka to świetna przekąska zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Zawiera dużo błonnika i witaminy C, a cukru tylko tyle ile zawiera samo jabłko. Jabłka świeże, ale i te suszone świetnie regulują przemianę materii i powinny być w diecie każdej osoby. Suszone jabłka stanowią również świetny dodatek do musli, budyniu, kisielu i różnych kasz podawanych na śniadanie lub kolację.

Wygląd i czas suszenia chipsów z jabłek zależy od rodzaju użytych jabłek. Inaczej schną jabłka soczyste i kwaśne, a inaczej słodkie i bardziej kruche. Do suszenia wybierać jabłka jędrne i bez uszkodzeń. Kroić je tuż przed włożeniem do suszarki. Jabłka przed suszeniem można oprószyć odrobiną cynamonu, wtedy chipsy będą smakowe. Osobiście wolę chipsy z samych jabłek.

Podaję kilka sposobów na suszenie jabłek. Zazwyczaj chipsy z jabłek robię w suszarce, ale tęsknię za smakiem jabłek suszonych w prawdziwym piecu chlebowym, który był opalany drewnem. Ciekawa jestem, jaki sposób suszenia jabłek Wam najbardziej przypadł do gustu?
Suszone jabłka na kompot lub zdrową przekąskę

Składniki:

  • świeże jabłka 
  • sok z cytryny (opcjonalnie)

Jak zrobić chipsy z jabłek?


Jabłka dokładnie umyć, osuszyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić razem ze skórką na plasterki o grubości nie większej niż 0,5 cm. Kawałków z samą skórką (początek i koniec jabłka) nie wkładam razem z plasterkami do suszenia, gdyż trzeba je dłużej suszyć. Jeśli chcemy, aby jabłka miały ładny kolor, można zaraz po pokrojeniu posmarować je sokiem z cytryny, ale ja tego nigdy nie robię, gdyż zmiana koloru mi nie przeszkadza. Po wysuszeniu i wystudzeniu, jabłka przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku, z dala od wilgoci i intensywnych zapachów.

Suszenie jabłek w suszarce do grzybów:

  1. Jabłka rozłożyć na tackach do suszenia tak, aby się do siebie nie dotykały. 
  2. Początkowo suszyć na maksymalnej mocy suszarki, co pewien czas obracając plasterki jabłek i zmieniając poziomy ustawienia tacek. To, co było na górze, przestawiamy na dół, gdyż dolny poziom szybciej się suszy. 
  3. Czas suszenia zależy od indywidualnych właściwości suszarki, rodzaju jabłek i grubości ich pokrojenia. U mnie antonówka suszyła się ponad 6 godzin, bo dość grubo ją pokroiłam, a innym rodzajom jabłek wystarczyło 3 - 4 godziny.

Suszenie jabłek w piekarniku:

  1. Jabłka ułożyć na kratce lub blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia tak, aby się ze sobą nie stykały.
  2. Suszyć w piekarniku nagrzanym do max. 80 stopni C z lekko uchylonymi drzwiczkami, aż jabłka będą całkowicie wysuszone. W czasie suszenia jabłka obracać i zmieniać poziom ustawienia blaszek w piekarniku.
  3. Piekarnik z termoobiegiem na pewno przyspieszy suszenie jabłek.

Suszenie jabłek w tradycyjnym piecu, przy kaloryferze lub kominku:

  1. Kiedyś nasze babcie plasterki jabłek nawlekały na bawełniany sznurek i suszyły nad płytą pieca, na którym gotowały obiad. 
  2. W domach były również piece chlebowe i z nich wychodziły najlepsze suszone jabłka i gruszki, gdyż były one opalane drewnem, które dodatkowo nadawało pięknego aromatu. 
  3. W późniejszym okresie jabłka często suszono na kaloryferze, rozkładając jabłka na pergaminie i przykrywając ściereczką.
  4. Obecnie do tego celu można wykorzystać kominek, przynajmniej będzie oszczędnie, bo wykorzystamy ciepło podwójnie.

Komentarze

  1. Tak przygotowane jabłka to coś zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domowe suszone jabłka. Szczególnie jako dodatek do owsianek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosta a jaka smaczna przekąska ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, my wciągamy je zamiast chipsów wieczorem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste i pyszne! Bardzo lubię takie chipsy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady