Ciasto jabłecznik zaparzany

/ 18

Mięciutkie i przyjemnie wilgotne ciasto jabłecznik zaparzany jest niezbyt słodkim i bardzo łatwym deserem do zrobienia. Pyszne ciasto z jabłkami bardzo szybko znika z talerza i na pewno wszyscy będą prosić o dokładkę. Ciasto zaparzane z jabłkami jest najczęściej pieczonym ciastem z jabłkami w moim domu. 

Pyszne ciasto z jabłkami na deser
Ciasto zaparzane z jabłkami zaraz po wystudzeniu jest mięciutkie i delikatnie wilgotne za sprawą jabłek. Do jabłecznika najlepsze są jabłka twarde (szara reneta, antonówka), które podczas pieczenia całkowicie się nie rozpadają. U mnie ciasto jabłecznik zaparzany jest z jabłkami umiarkowanie twardymi. Podczas pieczenia ciasta z jabłkami część jabłek rozpadła się szybciej, tworząc po zastygnięciu pyszny wilgotny pasek jabłkowy.

Ciasto jabłecznik zaparzany jest tak smaczne, że moi domownicy zażyczyli sobie, aby za tydzień była powtórka. W sezonie jesiennym jabłka są najsmaczniejsze, na pewno więc zrobię takie ciasto z jabłkami jeszcze kilka razy. Wypróbujcie koniecznie ten przepis na ciasto z jabłkami i dajcie znać, jak Wam ciasto smakowało?
Ciasto z jabłek posypane pudrem
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Składniki na ciasto jabłecznik zaparzany:

(forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)
  • 1,5 kg twardych jabłek
  • szklanka cukru
  • 5 jajek (M)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 - 3 krople aromatu arakowego
  • 250 g masła
  • sok z 1/2 cytryny 
  • cukier puder do posypania
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto jabłecznik zaparzany?

  1. Jabłka obrać, pokroić na mniejsze cząstki i wymieszać z sokiem z cytryny.
  2. Roztopić masło, powinno być bardzo gorące.
  3. Jajka ubić z cukrem na puszystą i prawie białą masę, pod koniec miksowania stopniowo dodawać szklankę mąki i miksować na minimalnych obrotach miksera.
  4. Nie przerywając miksowania powoli małym strumieniem wlewać gorące masło.
  5. Następnie dodać drugą szklankę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i aromat.
  6. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i na spód wylać 1/4 część ciasta.
  7. Na cieście poukładać ciasno wszystkie jabłka i zalać pozostałym ciastem, które równo rozsmarować.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C przez 60 minut, do suchego patyczka.
  9. Ciasto po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

    Zobacz również: szarlotka sypana.

Komentarze

  1. Jabłeczniki! Uwielbiam wszystkie :) U mnie też dziś po obiadku będzie pyszna szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekaw jestem tej wersji :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, warto wypróbować :)

      Usuń
    2. Jutro bądź w czwartek spróbuje zrobić dziś właśnie skończył się jeden jabłecznik też z nowego przepisu z neta i był pyszny więc pora na kolejny póki jabłuszka w ogródku

      Usuń
    3. U mnie ten jabłecznik wszystkim bardzo smakuje, a do tego jest prosty do wykonania.

      Usuń
  3. Przyznam, że w takiej wersji nigdy nie przygotowywałam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, super! Muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wydaje się taki delikatny. Nie słyszałam o takim. Na pewno jest smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny przepis, aż mi przyszedł smak na słodkie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię wszelkie ciasta z jabłkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego jeszcze nie jadłam, brzmi ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda ekstra :D
    Musze wypróbować :p

    OdpowiedzUsuń
  10. Całe jajka czy same białka ubijać z cukrem?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *