2018-10-20

Ciasto jabłecznik zaparzany

Mięciutkie i przyjemnie wilgotne ciasto jabłecznik zaparzany jest niezbyt słodkim i bardzo łatwym deserem do zrobienia. Pyszne ciasto z jabłkami bardzo szybko znika z talerza i na pewno wszyscy będą prosić o dokładkę.

Pyszne ciasto z jabłkami na deser
Ciasto zaparzane z jabłkami zaraz po wystudzeniu jest mięciutkie i delikatnie wilgotne za sprawą jabłek. Do jabłecznika najlepsze są jabłka twarde (szara reneta, antonówka), które podczas pieczenia całkowicie się nie rozpadają. U mnie ciasto było z jabłkami umiarkowanie twardymi. Podczas pieczenia część jabłek rozpadła się szybciej, tworząc po zastygnięciu pyszny wilgotny pasek jabłkowy.

Ciasto jabłecznik zaparzany jest tak smaczne, że moi domownicy zażyczyli sobie, aby za tydzień była powtórka. W sezonie jabłka są najlepsze, na pewno więc zrobię je jeszcze kilka razy. Wypróbujcie koniecznie ten przepis i dajcie znać, jak Wam ciasto smakowało?
Ciasto z jabłek posypane pudrem
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Składniki na ciasto jabłecznik zaparzany:

(forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)
  • 1,5 kg twardych jabłek
  • szklanka cukru
  • 5 jajek (M)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 - 3 krople aromatu arakowego
  • 250 g masła
  • sok z 1/2 cytryny 
  • cukier puder do posypania
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto jabłecznik zaparzany?

  1. Jabłka obrać, pokroić na mniejsze cząstki i wymieszać z sokiem z cytryny.
  2. Roztopić masło, powinno być bardzo gorące.
  3. Jajka ubić z cukrem na puszystą i prawie białą masę, pod koniec miksowania stopniowo dodawać szklankę mąki i miksować na minimalnych obrotach miksera.
  4. Nie przerywając miksowania powoli małym strumieniem wlewać gorące masło.
  5. Następnie dodać drugą szklankę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i aromat.
  6. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i na spód wylać 1/4 część ciasta.
  7. Na cieście poukładać ciasno wszystkie jabłka i zalać pozostałym ciastem, które równo rozsmarować.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C przez 60 minut, do suchego patyczka.
  9. Ciasto po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

    Zobacz również: szarlotka sypana.

13 komentarzy:

  1. Jabłeczniki! Uwielbiam wszystkie :) U mnie też dziś po obiadku będzie pyszna szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również lubię wszystkie ciasta z jabłkami :)

      Usuń
  2. Przyznam, że w takiej wersji nigdy nie przygotowywałam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, super! Muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wydaje się taki delikatny. Nie słyszałam o takim. Na pewno jest smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny przepis, aż mi przyszedł smak na słodkie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię wszelkie ciasta z jabłkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego jeszcze nie jadłam, brzmi ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry