2018-10-28

Pieczony łosoś z salsą z awokado i pomidorów

Pieczony łosoś z salsą z awokado i pomidorów jest zdrowym, smacznym i szybkim do przygotowania daniem. Proste i lekkie danie, którym można zachwycić swoich bliskich i przyjaciół.

Łosoś z ryżem i sałatką z awokado i pomidorów
Czas przygotowania to nie więcej niż 30 minut, łącznie z pieczeniem ryby i gotowaniem ryżu. W czasie, gdy piecze się łosoś, wystarczy pokroić składniki na salsę i posiłek jest już przygotowany.

Do pieczonego łososia świetnie pasuje białe wytrawne wino Home Run Chardonnay z Regionu Lodi w Kalifornii. Wino ma przyjemny owocowy zapach, a w smaku wyczuwalna jest nuta zielonego jabłka i cytryny. Smak jak na wytrawne wino jest bardzo przyjemny bez intensywnego wytrawnego posmaku. Wino podane do łososia delikatnie odświeża kubki smakowe i chętniej sięgamy po następną porcję dania. Do tej pory trudno mi było dobrać do tej ryby odpowiednie wino, a tym razem czułam, że są parą i na pewno nią pozostaną na dłużej.

Kalifornijskie wino zostało odznaczone złotym medalem na Międzynarodowym Konkursie Winiarskim Enoexpo 2018, a jego dystrybutorem jest Globus Wine Poland sp.z.o.o. Firma niedawno wprowadziła na rynek polski sporo win z cenionych regionów winiarskich świata: Chile, Włochy, USA, Australia i Nowa Zelandia. W konkursie srebrny medal zdobyło również drugie wino tego dystrybutora czerwone półsłodkie włoskie Il Capolavoro Negroamoro-Primitivo.
Pieczony łosoś z sałatką z awokado i winem Chardonnay
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 20 - 30 minut

Składniki na pieczonego łososia z salsą z awokado i pomidorów:

  • 500 g świeżego łososia
  • 3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • dojrzałe awokado
  • 3 mięsiste pomidory
  • mała czerwona cebula 
  • mała papryczka chili
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z limonki
  • pieprz i sól do smaku
  • 100 - 150 g ryżu jaśminowego

Jak zrobić pieczonego łososia?

  1. Łososia oczyścić z ości i łusek ze skóry, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. 
  2. Pokroić na mniejsze kawałki, położyć na folię aluminiową skórą do dołu i przyprawić z wierzchu pieprzem cytrynowym i solą.
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 9 - 10 minut. Po upieczeniu łososia zdjąć delikatnie łopatką, pozostawiając skórę przyklejoną do folii. 
  4. W tym samym czasie ugotować ryż. Zagotować dwa razy tyle osolonej wody ile zajmuje w naczyniu ryż. Ryż gotować 10 minut, a po ugotowaniu odstawić na 5 minut pod przykryciem, aby wchłonął do końca wodę.
  5. Z awokado wyjąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę i skropić sokiem z limonki.
  6. Cebulę i pomidory również pokroić w kostkę. Jeśli pomidor jest wodnisty i zawiera dużo pestek to najlepiej je wyjąć. W składzie salsy powinno być więcej pomidorów niż awokado. 
  7. Kolendrę i papryczkę drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami. 
  8. Salsę przyprawić oliwą, sokiem z limonki, pieprzem i solą do smaku.

    Zobacz również: pstrąg łososiowy z parowaru.

8 komentarzy:

  1. Co tu komentować jak to jest pychotka...!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryby uwielbiam pod każdą postacią :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię łososia, a ta wersja jest z pewnością warta spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam łososia! Koniecznie muszę spróbować. Mam nadzieję, że mrożony będzie odpowiedni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem fanką takich obiadów, mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Całe danie wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry