Purée z dyni

Pyszny i zdrowy dodatek do ciast, zup, past do pieczywa, klusek, placuszków i kremów. Dynia jest cennym źródłem błonnika i wielu witamin i minerałów, dlatego jesienią powinna często gościć w naszym menu.

Mus z pieczonej dyni

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest bogata w beta-karoten, który chroni nasz organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Dynia zawiera w sobie dużo kwasu foliowego, witaminy A, E i potasu, a jej pestki są bogate w cynk i lecytynę, która wpływa korzystnie na nasz mózg i przyspiesza przemianę materii. Duża zawartość w miąższu dyni błonnika dobrze wpływa na pracę naszych jelit, a niska kaloryczność (100 g to tylko 26 kalorii) pomaga w odchudzaniu.

Do czego można użyć dyni?

Miąższ dyni może stanowić pyszny składnik zupy krem z dyni, dodatek do ciast, placuszków, kotletów, deserów, sosów, farszy do naleśników, klusek, past do chleba lub kremów do ciast. Dynia jest świetnym materiałem do robienia lampionów i innych ozdób, które są popularne o tej porze roku zwłaszcza w USA.

Dynia w zależności od rodzaju zawiera w swoim miąższu więcej lub mniej wody, dlatego konsystencja purée nie jest zawsze taka same. Jeśli po upieczeniu dyni i rozdrobnieniu jej mamy zbyt rzadki mus, należy go przecisnąć przez gazę lub gęste sitko. Czas pieczenia dyni to 15 - 35 minut i również zależy od zawartości wody w miąższu i na jak grube kawałki ją pokroimy.

U mnie najczęściej dynia ląduje w zupie i ciastach, ale często również robię z jej dodatkiem placuszki. Ciekawa jestem, co ciekawego robicie z dyni i czy ją lubicie? 
Puree z pieczonej dyni

Składniki na purée z dyni:

  • dynia np. Hokkaido lub inna
  • szczypta soli

Jak zrobić purée z dyni?

  1. Dynię umyć, osuszyć, przekroić na 4 części i wydrążyć miękką jej część razem z pestkami.
  2. Oczyszczone kawałki pokroić na mniejsze części.
  3. Pokrojoną dynię ułożyć skórą do dołu na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 - 35 minut, aż dynia będzie miała miękkie wnętrze.
  5. Upieczoną dynię wystudzić i łyżką ze skóry wydrążyć miąższ, następnie rozdrobnić blenderem do postaci purée (musu).
  6. Takie purée może być dodawane do zup, past, kotlecików, ciast, placuszków, kremów i innych deserów. 
  7. Gęstość purée zależy od rodzaju upieczonej dyni. Jeśli mus jest dość wodnisty, a chcemy go dodać np. do sernika, należy go wcześniej przecisnąć przez gazę.

Komentarze

  1. Właśnie szukałam takiego przepisu. Pierwszy raz mam do czynienia z dynią, więc trzymajcie kciuki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przypalić tylko dyni podczas pieczenia i będzie dobrze :)

      Usuń
  2. Ja zrobiłem ciasto z surową dynią a nie puree i wyszedł zakalec :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowa dynia zawiera sporo wody, a w czasie pieczenia część z niej wyparowuje. Zdarza się, że nawet po upieczeniu dyni, puree jest wodniste i odciskam je na sitku. To zależy od rodzaju dyni.

      Usuń
  3. Świetny przepis :) Takie puree to świetny dodatek do ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię puree z dyni i często zastępuje u nas ziemniaki

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam dodawać dynię do wielu dań:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *