2018-11-03

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe jest pysznym i prostym do zrobienia jesiennym deserem. Dynia w tym okresie świetnie sprawdza się, jako dodatek do zup, różnych ciast, placuszków, klusek, past i kremów. Ciasta z dodatkiem dyni świetnie smakują, a do tego również mają piękny słoneczny kolor.

Pyszne ciasto z dynią
Ciasto dyniowe jest łatwe do wykonania i świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jak i na drugi dzień po schłodzeniu. Ciasto jest przyjemnie wilgotne i o umiarkowanej słodyczy. Dynię na purée najlepiej upiec nieco wcześniej, aby mogła dokładnie wystygnąć.

Uwielbiam smak pieczonej dyni i chętnie ją dodaję do różnych dań. Najbardziej znana i lubiana przez wszystkich jest chyba zupa krem z dyni, która w sezonie gości u mnie najczęściej. Dość często robię również ciasto lub placuszki z dodatkiem dyni. Ciekawa jestem, jakie są Wasze ulubione dania z dodatkiem dyni?
Przepis na ciasto z dyni
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki na ciasto dyniowe:

(foremka o średnicy 26 cm)
  • 250 g purée z dyni
  • 200 g masła
  • 220 g cukru
  • łyżka cukru z wanilią
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
    Dodatkowo: 
  • 50 g białej czekolady lub 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka soku z limonki lub cytryny

Jak zrobić ciasto dyniowe?

  1. Masło pokroić i rozpuścić w rondelku na małej mocy palnika, następnie dodać cukier i cukier waniliowy i mieszać do czasu, aż rozpuści się cukier (nie gotować). Rondelek zdjąć z palnika.
  2. Do purée z dyni wlać ciepłe masło, dokładnie wymieszać i odlać pół szklanki (125 ml) na polewę. 
  3. Do pozostałej części masy dodać żółtka i dokładnie wymieszać, a z białek ubić pianę.
  4. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodając wmieszać ją delikatnie w masę z dyni.
  5. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
  6. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia i wlać w nią masę na ciasto dyniowe.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta mocno się przypieka to przykryć papierem do pieczenia.
  8. Ciasto podczas studzenia może nieco opaść, ale tak ma być. 

Polewa:

  1. Do odlanej wcześniej i wystudzonej masy z dyni, dodać cukier puder, sok z limonki i mieszać, aż powstanie jednolita polewa. Zamiast cukru można dodać rozpuszczoną czekoladę. U mnie polewa jest z cukrem pudrem.  
  2. Polewą polać wystudzone ciasto i wstawić do lodówki, aby się schłodziło. 

12 komentarzy:

  1. Świetne ciasto! Wygląda fantastycznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z dodatkiem dyni uwielbiam :) Narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię jesienne ciasta z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam dyni pod dostatkiem, może upiekę takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam mniam :)Już nie wyobrażam sobie jesieni bez dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kilka razy przygotowałam ciasta z dodatkiem dyniowego puree, bardzo nam smakowały:) to Twoje też świetnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  7. Z chęcią zjadłabym kawałek takiego ciasta :) Dynie uwielbiam i na słono, i na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha, uwielbiam dyniowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto prezentuje się super :-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry