2018-11-14

Domowy burger wołowy

Domowy burger wołowy jest bardzo smacznym i łatwym do zrobienia daniem. Burger będzie soczysty i pyszny, jeśli będzie zrobiony z dobrej jakości sezonowanej wołowiny. 

Cena wołowiny może nie zachęca do jej jedzenia, ale warto raz na jakiś czas zaserwować swoim bliskim prosty i pyszny posiłek w postaci burgera. Przyznam się, że nie jestem fanką podawanego w bułce z dodatkami hamburgera, a już zupełnie nie mogę patrzeć na jedzenie tego w zestawie jeszcze z frytkami. Zamiast jedzenia typu fast food, zdecydowanie wolę oddzielnie czuć smak burgera, dodanych składników i bułki, albo frytek. W gotowym hamburgerze trudno jest też mieć kontrolę nad dodanym do niego sosem, a to on czasami bywa niezłym zbiorem konserwantów, poprawiaczy smaku i wyglądu.

Dobry burger nie może być zbyt suchy, dlatego najlepszym mięsem jest to, które zawiera co najmniej 20% tłuszczu. To właśnie łuszcz jest nośnikiem smaku, nawilża i spaja mięso wołowe w czasie smażenia. Na burgery dobrze nadaje się przerośnięty tłuszczem antrykot, łopatka, rostbef i rozbratel. Wołowinę na burgery najlepiej kupić w kawałku i samemu zmielić. Mięso na burgery mielić przez sitko o dużych oczkach, wtedy burgery będą bardziej miękkie i soczyste. W zasadzie mięso wołowe nie potrzebuje dużej ilości przypraw, wystarczy sam pieprz i sól. U mnie jednak burger dodatkowo przyprawiony jest kolendrą i pieprzem cayenne, do wołowiny pasuje również rozmaryn.

Do domowego burgera wołowego świetnie pasuje włoskie czerwone półwytrawne wino Missetti Organico Vino Rosso, którego dystrybutorem jest Globus Wine Poland sp.z.o.o. Wino ma piękny rubinowy kolor, wyraźny lekko korzenny zapach dojrzałych owoców i przyjemny delikatnie wytrawny smak.
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na domowe burgery wołowe:

  • 1,2 kg sezonowanej wołowiny z zawartością co najmniej 20% tłuszczu (u mnie rozbratel)
  • 4 ząbki czosnku
  • żółtko
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • sól
  • łyżka smalcu lub kawałeczek dobrego boczku do natłuszczenia patelni 

Jak zrobić domowe burgery wołowe?

  1. Mięso na burgery wyjąć z lodówki co najmniej 30 minut przed ich przygotowaniem.
  2. Wołowinę zmielić przez grube sitko maszynki. Zbyt drobnym sitkiem lepiej nie mielić, gdyż mięso po usmażeniu może być twarde i mało soczyste.
  3. Do mięsa dodać żółtko i wszystkie przyprawy oprócz soli. Mięso wymieszać krótko dłonią, aby nie stało się zbyt zwarte i odstawić na 15 minut do połączenia się z przyprawami. Im dłużej mięso będzie wyrabiane, tym bardziej stanie się zwarte, sztywne i twarde.
  4. Formować okrągłe nieco spłaszczone kotlety o grubości 1,5 - 2 cm i wadze 120 g małe lub 160 g średnie. Jeśli burgery mają być włożone do bułki, należy robić je o centymetr większe niż średnica bułki, gdyż po usmażeniu zmniejsza się ich średnica. 
  5. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem lub podsmażyć na niej wcześniej boczek. W zależności od grubości burgery smażyć około 2,5 - 3 minuty, po obróceniu  na drugą stronę nieco krócej. Burger powinien mieć zapieczoną skórkę, a środek jeszcze delikatnie różowy. Przed położeniem kotleta na patelni spód oprószyć solą, wierzch posolić dopiero przed obracaniem na drugą stronę.
  6. Po usmażeniu burgery odłożyć na chwilę, aby mięso odpoczęło i wchłonęło sok.
  7. Burgery podawać z frytkami i warzywami lub w podgrzanej bułce z żółtym serem, cebulką, ogórkiem, sałatą, majonezem i ketchupem.
  8. U mnie opcja minimalistyczna, gdyż nie lubię smaku burgera ukrywać w bułce i wielu dodatkach. Podałam go tylko z czerwoną cebulą pokrojoną w pióra i oprószoną solą, kiszonym ogórkiem, frytkami i do tego majonez i ketchup.

    Zobacz również: stek wołowy New York z rozmarynem.

5 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry