Domowy burger wołowy
Domowy burger wołowy jest bardzo smacznym i łatwym do zrobienia daniem. Burgery wołowe będą soczyste i pyszne, jeśli będą zrobione z dobrej jakości sezonowanej wołowiny.
Cena wołowiny może nie zachęca do jej jedzenia, ale warto raz na jakiś czas
zaserwować swoim bliskim prosty i pyszny posiłek w postaci burgera. Przyznam
się, że nie jestem fanką podawanego w bułce z dodatkami hamburgera, a już
zupełnie nie mogę patrzeć na jedzenie tego w zestawie jeszcze z frytkami.
Zamiast jedzenia typu fast food, zdecydowanie wolę oddzielnie czuć smak
burgera, dodanych składników i bułki, albo frytek. W gotowym hamburgerze
trudno jest też mieć kontrolę nad dodanym do niego sosem, a to on czasami bywa
niezłym zbiorem konserwantów, poprawiaczy smaku i wyglądu.
Dobry burger wołowy nie może być zbyt suchy, dlatego najlepszym mięsem
jest to, które zawiera co najmniej 20% tłuszczu. To właśnie łuszcz jest
nośnikiem smaku, nawilża i spaja mięso wołowe w czasie smażenia. Na burgery
dobrze nadaje się przerośnięty tłuszczem antrykot, łopatka, rostbef i
rozbratel. Wołowinę na burgery najlepiej kupić w kawałku i samemu zmielić.
Mięso na burgery mielić przez sitko o dużych oczkach, wtedy burgery będą
bardziej miękkie i soczyste. W zasadzie mięso wołowe nie potrzebuje dużej
ilości przypraw, wystarczy sam pieprz i sól. U mnie jednak
burgery z wołowiny dodatkowo przyprawione są kolendrą i pieprzem
cayenne, do wołowiny pasuje również rozmaryn.
Do domowego burgera wołowego świetnie pasuje włoskie czerwone półwytrawne wino Missetti Organico Vino Rosso. Wino ma piękny rubinowy kolor, wyraźny lekko korzenny zapach dojrzałych owoców i przyjemny delikatnie wytrawny smak.
Do domowego burgera wołowego świetnie pasuje włoskie czerwone półwytrawne wino Missetti Organico Vino Rosso. Wino ma piękny rubinowy kolor, wyraźny lekko korzenny zapach dojrzałych owoców i przyjemny delikatnie wytrawny smak.
Przepis na burgery z wołowiny
Składniki na domowe burgery wołowe:
- 1,2 kg sezonowanej wołowiny z zawartością co najmniej 20% tłuszczu (u mnie rozbratel)
- 4 ząbki czosnku
- żółtko
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- łyżeczka kolendry
- łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- sól
- łyżka smalcu lub kawałeczek dobrego boczku do natłuszczenia patelni
Jak zrobić domowe burgery wołowe?
- Mięso na burgery wyjąć z lodówki co najmniej 30 minut przed ich przygotowaniem.
- Wołowinę zmielić przez grube sitko maszynki. Zbyt drobnym sitkiem lepiej nie mielić, gdyż mięso po usmażeniu może być twarde i mało soczyste.
- Do mięsa dodać żółtko i wszystkie przyprawy oprócz soli. Mięso wymieszać krótko dłonią, aby nie stało się zbyt zwarte i odstawić na 15 minut do połączenia się z przyprawami. Im dłużej mięso będzie wyrabiane, tym bardziej stanie się zwarte, sztywne i twarde.
- Formować okrągłe nieco spłaszczone kotlety o grubości 1,5 - 2 cm i wadze 120 g małe lub 160 g średnie. Jeśli burgery mają być włożone do bułki, należy robić je o centymetr większe niż średnica bułki, gdyż po usmażeniu zmniejsza się ich średnica.
- Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem lub podsmażyć na niej wcześniej boczek. W zależności od grubości burgery smażyć około 2,5 - 3 minuty, po obróceniu na drugą stronę nieco krócej. Burger powinien mieć zapieczoną skórkę, a środek jeszcze delikatnie różowy. Przed położeniem kotleta na patelni spód oprószyć solą, wierzch posolić dopiero przed obracaniem na drugą stronę.
- Po usmażeniu burgery odłożyć na chwilę, aby mięso odpoczęło i wchłonęło sok.
- Burgery podawać z frytkami i warzywami lub w podgrzanej bułce z żółtym serem, cebulką, ogórkiem, sałatą, majonezem i ketchupem.
-
U mnie opcja minimalistyczna, gdyż nie lubię smaku burgera ukrywać w bułce i
wielu dodatkach. Podałam go tylko z czerwoną cebulą pokrojoną w pióra i
oprószoną solą, kiszonym ogórkiem, frytkami i do tego majonez i ketchup.





Musiał super smakować :-)
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy! Palce lizać :D
OdpowiedzUsuńNa pewno smakował genialnie :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPyszny miałaś obiad :D
OdpowiedzUsuńtaki domowy to jest to
OdpowiedzUsuń