Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to pyszna i zdrowa zupa z buraków, która nigdy nie powszednieje. Barszcz jest bardzo esencjonalny i zachowuje swój kolor nawet po podgrzaniu. Jesienią barszcz gości na moim stole dość często i wszystkim bardzo smakuje.

Zupa z buraków z fasolą
Prawdziwy barszcz ukraiński prawdopodobnie nie zawiera fasoli i robiony jest na wywarze z kilku rodzajów mięsa. Uwielbiam smak gotowanej w barszczu fasoli i gdy jej nie dodam, barszcz już tak dobrze nie smakuje. Staram się zbyt tłusto nie gotować i dlatego wywar jest na minimalnej porcji mięsa, a zupa nie ma dodanej zasmażki. Uważam, że same warzywa wystarczająco zagęszczają barszcz, robienie tłustej zasmażki nie jest już potrzebne. Mięso po ugotowaniu kroję na mniejsze kawałeczki, odrobinę przyprawiam pieprzem i solą i odstawiam pod przykryciem, aby później podać je do ugotowanej zupy. Na Ukrainie barszcz podaje się dodatkowo jeszcze z pampuszkami czosnkowymi (bułeczki drożdżowe polane oliwą z czosnkiem). Moi domownicy lubią go z dobrym razowym chlebem lub podanymi oddzielnie tłuczonymi ziemniakami okraszonymi podsmażoną cebulką ze skwarkami.

Do barszczu należy wybierać buraki najlepiej podłużne, bardzo mocno czerwone (prawie czarne), wtedy barszcz będzie intensywnie czerwony i będzie miał dużo smaku. Obowiązkowym dodatkiem do barszczu jest również biała kapusta, która wzbogaca smak barszczu. Barszcz nie straci koloru, jeśli po pokrojeniu buraki wymieszamy je z cukrem i będziemy barszcz gotować na małej mocy palnika. Podgrzewając barszcz na drugi dzień, należy się starać, aby powtórnie się już nie zagotował, gdyż może zmienić kolor.

Buraki są bardzo zdrowym warzywem, gdyż wzmacniają nasz układ krwionośny, a szczególnie zalecane są chorym na anemię i białaczkę. Uwielbiam buraki pod każdą postacią, a taki barszcz szczególnie, chociaż zdecydowanie zbyt rzadko go robię.
Jak jest u Was z burakami, lubicie, gotujecie, czy raczej unikacie?
Barszcz czerwony z fasolą i śmietaną
Ilość porcji: 3 litry zupy
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki na barszcz ukraiński:

  • 5 - 6 średnich buraków
  • 500 g żeberek lub łopatki wieprzowej
  • 1/4 małej główki białej kapusty
  • 2 marchewki 
  • pietruszka
  • korzeń selera
  • 4 średnie ziemniaki
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 duże cebule
  • 200 g drobnej fasoli białej
  • jabłko winne 
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka cukru
  • pieprz i sól do smaku

Dodatkowo:

  • mała wiązka natki pietruszki
  • gęsta śmietana do podania
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki masła klarowanego 

Jak zrobić barszcz ukraiński?

  1. Fasolę zalać zimną wodą i moczyć przez całą noc, aby napęczniała. 
  2. Zagotować 2,5 l wody dodać łyżeczkę soli, listki laurowe, ziele angielskie i przekrojone na 2 - 3 kawałki mięso. 
  3. Gotować na małej mocy palnika pod przykryciem około 30 minut, po czym wrzucić wcześniej namoczoną fasolę i gotować, aż mięso będzie miękkie. Mięso po ugotowaniu drobno pokroić i przykryć, będzie dodawane od razu do talerza w czasie jedzenia barszczu. 
  4. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy od razu po wyjęciu mięsa.
  5. Cebulę i czosnek obrać, cebulę posiekać w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. 
  6. Buraki obrać i pokroić w małe słupki, wymieszać z cukrem i odstawić na 10 minut.
  7. Marchewkę, selera, pietruszkę pokroić w małe słupki.
  8. Cebulę podsmażyć  na 2 łyżkach masła klarowanego, dodać pokrojoną marchewkę, selera i pietruszkę, smażyć do czasu, aż marchewka zacznie delikatnie puszczać kolor. Wszystko dodać do garnka i gotować pod przykryciem na małej mocy palnika, w tym samym czasie dodać również czosnek i drobno poszatkowaną kapustę.
  9.  Na patelnię z rozgrzanym masłem włożyć buraki i smażyć około 10 minut. Następnie dodać oliwę, koncentrat pomidorowy i podlać kilkoma łyżkami płynu z garnka i smażyć jeszcze około 5 minut. Podsmażone buraki wrzucić do zupy i gotować pod przykryciem na małej mocy palnika.
  10. Do zupy dodać pokrojone w kostkę jabłko i ocet jabłkowy, gotować około 10 minut.
  11. Do zupy wrzucić posiekaną natkę pietruszki, część pozostawić do dekoracji.
  12. Zupę przyprawić do smaku pieprzem i solą, sprawdzić, czy fasola i buraki są wystarczająco miękkie.
  13. Barszcz ukraiński podawać z pokrojonym wcześniej mięsem i dużą łyżką śmietany, którą dodać od razu do talerza.
  14. Barszczu nie zagęszczam żadną zasmażką, gdyż ziemniaki po rozgotowaniu się świetnie zagęszczają zupę.
  15. Do barszczu ukraińskiego na oddzielnym talerzyku można podać tłuczone ziemniaki okraszone  podsmażoną cebulką ze skwarkami.

    Zobacz również: barszcz czerwony.

Komentarze

  1. Barszcz ukraiński to ulubiona potrawa Pana Męża. Ja z kolei wolę czysty barszcz czerwony - nie lubię tych różnych "śmieci" w barszczu - wiem, nietypowe mam gusta :P Przepis podbieram, zrobię Panu Mężowi jak zasłuży :P

    OdpowiedzUsuń
  2. To jedna z moich ulubionych zup!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten barszczyk :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Całe wieki nie robiłam, a to taka smaczna i pożywna zupa. Dziękuję za przypomnienie o niej :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady