Barszcz czerwony
Ile kuchni tyle jest pewnie i wersji na barszcz czerwony. Kolor niewątpliwie zachęca do jedzenia. Podpowiem, co ja robię, aby taki kolor pozostał i nie utlenił się w czasie gotowania zupy. Moja wersja barszczu jest z fasolką i ewentualnie z dodatkiem szczawiu świeżego lub marynowanego.
Składniki:
- 3 średnie buraki
- 3 średnie ziemniaki
- 1 marchew
- 1 mały por
- 1 pietruszka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki drobnej fasoli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka majeranku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- sól
- śmietana
- szczaw opcjonalnie
- wywar z dowolnego mięsa lub sos po pieczeniu np. udźca z indyka
- garnek 3 - 4 litrowy
Przygotowanie barszczu z buraków:
- Buraki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę lub słupki, posypać cukrem (utrwali kolor), dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut.
- Marchew, ziemniaki, pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kawałeczki podobne wielkością do buraka.
- Białą część pora i obrany czosnek pokroić bardzo drobno.
- Garnek napełnić do 3/4 wysokości wodą, zagotować, włożyć buraki, fasolę, listek laurowy, ziele angielskie, gotować pod przykryciem około 30 minut.
- Po tym czasie dodać wywar mięsny lub sos, pozostałe warzywa i wszystkie przyprawy oprócz soli i imbiru.
- Jeśli mamy szczaw, to warto go dodać, tak z 1 łyżkę marynowanego lub 2 garście świeżego, drobno pokrojonego. Gdy będziemy dodawać szczaw, to należy zrezygnować z soku z cytryny lub octu, gdyż kwaśny smak będzie ze szczawiu.
- Gotować do miękkości buraka i fasoli, ewentualnie dolewać przegotowanej wody, jeśli zbytnio się wygotuje.
- Na koniec dodać imbir i sól do smaku.
- Śmietanę proponuję dodawać do barszczu już w talerzu, tyle ile kto lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑