Barszcz czerwony

/ 0
Zupa z buraków

Ile kuchni tyle jest pewnie i wersji na barszcz czerwony. Kolor niewątpliwie zachęca do jedzenia. Podpowiem, co ja robię, aby taki kolor pozostał i nie utlenił się w czasie gotowania zupy. Moja wersja barszczu jest z fasolką i ewentualnie z dodatkiem szczawiu świeżego lub marynowanego.

Barszcz z buraków ze śmietaną
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 55 kcal
Kategoria: przystawka, zupa
Dieta: ogólna

Przepis na barszcz czerwony

Składniki na barszcz czerwony:

  • 3 średnie buraki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 mały por
  • 1 pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki drobnej fasoli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • sól
  • śmietana 
  • szczaw opcjonalnie
  • wywar z dowolnego mięsa lub sos po pieczeniu np. udźca z indyka
  • garnek 3 - 4 litrowy
    Opis krok po kroku

Jak zrobić barszcz z buraków?

  1. Buraki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę lub słupki, posypać cukrem (utrwali kolor), dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut.
  2. Marchew, ziemniaki, pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kawałeczki podobne wielkością do buraka.
  3. Białą część pora i obrany czosnek pokroić bardzo drobno.
  4. Garnek napełnić do 3/4 wysokości wodą, zagotować, włożyć buraki, fasolę, listek laurowy, ziele angielskie, gotować pod przykryciem około 30 minut.
  5. Po tym czasie dodać wywar mięsny lub sos, pozostałe warzywa i wszystkie przyprawy oprócz soli i imbiru.
  6. Jeśli mamy szczaw, to warto go dodać (łyżka szczawiu marynowanego lub 2 garści świeżego), drobno pokrojonego. Gdy będziemy dodawać szczaw, to należy zrezygnować z soku z cytryny lub octu, gdyż kwaśny smak będzie ze szczawiu.
  7. Gotować do miękkości buraka i fasoli, ewentualnie dolewać przegotowanej wody, jeśli zbytnio się wygotuje.
  8. Na koniec dodać imbir i sól do smaku.
  9. Śmietanę proponuję dodawać do barszczu już w talerzu, tyle ile kto lubi.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady