Barszcz czerwony

/ 0
Zupa z buraków

Ile kuchni tyle jest pewnie i wersji na barszcz czerwony. Kolor niewątpliwie zachęca do jedzenia. Podpowiem, co ja robię, aby taki kolor pozostał i nie utlenił się w czasie gotowania zupy. Moja wersja barszczu jest z fasolką i ewentualnie z dodatkiem szczawiu świeżego lub marynowanego.

Barszcz z buraków ze śmietaną
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 55 kcal
Kategoria: przystawka, zupa
Dieta: ogólna

Przepis na barszcz czerwony

Składniki na barszcz czerwony:

  • 3 średnie buraki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 mały por
  • 1 pietruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki drobnej fasoli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • sól
  • śmietana 
  • szczaw opcjonalnie
  • wywar z dowolnego mięsa lub sos po pieczeniu np. udźca z indyka
  • garnek 3 - 4 litrowy
    Opis krok po kroku

Jak zrobić barszcz z buraków?

  1. Buraki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę lub słupki, posypać cukrem (utrwali kolor), dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut.
  2. Marchew, ziemniaki, pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kawałeczki podobne wielkością do buraka.
  3. Białą część pora i obrany czosnek pokroić bardzo drobno.
  4. Garnek napełnić do 3/4 wysokości wodą, zagotować, włożyć buraki, fasolę, listek laurowy, ziele angielskie, gotować pod przykryciem około 30 minut.
  5. Po tym czasie dodać wywar mięsny lub sos, pozostałe warzywa i wszystkie przyprawy oprócz soli i imbiru.
  6. Jeśli mamy szczaw, to warto go dodać (łyżka szczawiu marynowanego lub 2 garści świeżego), drobno pokrojonego. Gdy będziemy dodawać szczaw, to należy zrezygnować z soku z cytryny lub octu, gdyż kwaśny smak będzie ze szczawiu.
  7. Gotować do miękkości buraka i fasoli, ewentualnie dolewać przegotowanej wody, jeśli zbytnio się wygotuje.
  8. Na koniec dodać imbir i sól do smaku.
  9. Śmietanę proponuję dodawać do barszczu już w talerzu, tyle ile kto lubi.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *