Kasza jaglana z powidłami
Faktu, że kasza jaglana jest bardzo zdrowa, nie muszę chyba przypominać. Mogę jedynie zachęcić do jej spożywania. Proponuję wersję na słodko z powidłami śliwkowymi. Taka kasza jest doskonałym, sycącym i w mojej ocenie bardzo smacznym daniem na śniadanie lub kolację.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka cukru (może być z dodatkiem wanilii)
- 1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody
- powidła śliwkowe ze śliwek węgierek lub inne ulubione
- płatki migdałowe
- gorąca woda do płukania kaszy
Jak ugotować kaszę jaglaną?
- Kaszę przepłukać zimną, a następnie kilka razy gorącą wodą. Takie płukanie ma na celu pozbawienie kaszy goryczki.
- Zagotować mleko, dodać kaszę i gotować na małym ogniu około 20 minut. Po mniej więcej 10 minutach dodać masło i cukier.
- Podczas gotowania obserwować ilość płynu. Kasza może zbyt szybko wchłonąć mleko i wtedy należy podlewać stopniowo gorącą wodą. Podlewanie wodą jest zbędne, gdy kasza jest już ugotowana.
- Ugotowaną kaszę zdjąć z palnika, przykryć i odczekać z 5 - 10 minut.
- Podawać z powidłami ze śliwek węgierek lub innymi ulubionymi. Na wierzch posypać garść płatków migdałowych.
Zobacz również: kasza jaglana z jabłkami.
słodka jaglanka to jest to!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
Usuń