Surówka z marchwi
Surówka z marchwi, niby co w tym może być ciekawego? W tym przypadku może skusić towarzystwo, w jakim marchew się pojawia. Ta znana nasza marchewka tym razem obraca się w towarzystwie imbiru i sosu sojowego. Taka surówka fajnie się komponuje z rybami, ryżem, a i mięsu nadaje przyjemnej świeżości.
Składniki:
- 2 - 4 średnie marchewki
- sok z 1 cytryny lub limonki
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 - 2 cm świeżego imbiru lub marynowanego (ewentualnie 1/2 łyżeczki imbiru w proszku)
- opcjonalnie prażony sezam
Przygotowanie:
- Marchewkę obrać, pokroić w cienkie paseczki o długości 8 - 10 cm. Można krojenie zastąpić struganiem cieniutkich paseczków obieraczką do warzyw. Takie cieniutki plasterki szybciej połączą się z sosem.
- Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić.
- Świeży imbir zetrzeć na tarce, jeśli mamy marynowany to pokroić na mniejsze kawałeczki.
- Miód, sos sojowy, sok z cytryny i olej dokładnie wymieszać.
- Sosem polać pokrojoną marchewkę połączoną z imbirem i czosnkiem, wymieszać i odstawić na około 15 minut by połączyła się z sosem.
- Surówkę można posypać prażonym sezamem.
Surówka na górnym zdjęciu była robiona z tartym świeżym imbirem, na dolnym zaś z marynowanym, bez sezamu.
Zobacz również: surówka z marchewki i jabłka z imbirem.
robiłam różne surówki z marchewki, ale takiej jeszcze nie jadłam :) dziękuję za ciekawy pomysł...
OdpowiedzUsuńWarto zrobić, u mnie po zrobieniu znika w mgnieniu oka. Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam :)
UsuńBardzo smaczna marchewka
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam :)
UsuńProponuję również wariant z sokiem z pomarańczy i daktylami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za pomysł, na pewno wypróbuję :)
Usuń