25.03.2015

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Pierogi są prostym daniem, wymagającym jedynie nieco czasu, aby je ulepić. Dobrym pomocnikiem w lepieniu jest foremka do pierogów. Farsz z kaszy gryczanej i sera białego nadał pierogom lekkości i sprawił, że jest to obiad idealny.

Pierogi z kaszą i skwarkami
Jeśli chcemy zadowolić mięsożerców, pierogi można okrasić podsmażonym boczkiem, ja wolę z podsmażoną cebulką.

Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz do pierogów:

  • 1 torebka kaszy gryczanej (100 g)
  • 250 g białego sera półtłustego lub tłustego
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • podsmażony chudy boczek lub cebula 

Farsz na pierogu z kaszy i sera

Lepienie foremką pierogów

Pierogi przed ugotowaniem

Jak zrobić pierogi?

  1.  Do przesianej mąki dodać pokrojone na mniejsze kawałeczki masło, sól i 1 szklankę ciepłej wody. Ręką zagniatać ciasto, podlewając pozostałą wodą. Ciasto ma być jednolite i elastyczne. Ciasto przykryć i odstawić na około 10 -15 minut.
  2. Kaszę ugotować. Cebulkę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na złoty kolor. Ser rozetrzeć widelcem, dodać wystudzoną kaszę i podsmażoną cebulkę. Farsz przyprawić solą i pieprzem. Pieprz ma być dość mocno wyczuwalny. Dokładnie wymieszać.
  3. Od ciasta odrywać mniejsze kawałki (pozostałe ciasto przykrywać by nie schło), rozwałkowywać na grubość 2 - 3 mm, wykrawać krążki o średnicy 7 cm. Na każdy kłaść po łyżeczce farszu i składając na pół zlepiać brzegi, aby powstał pierożek. Ważne przy sklejaniu jest to, aby biorąc krążek obracać go tak, aby góra jego była na dole, wtedy dopiero nakładać farsz. Po rozwałkowaniu góra ciasta lekko podsycha i może się trudniej sklejać. Ja robiłam pierogi za pomocą foremki do pierogów, jest o wiele szybciej.
  4. Do wrzącej lekko osolonej wody wkładać partiami pierogi, gotować około 3 minuty od wypłynięcia. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić, czas gotowania zależy, jak grube ciasto jest na pierogach.
  5. Pierogi można podawać okraszone podsmażonym boczkiem lub cebulką.
  6. Z podanych składników wychodzi około 50 sztuk pierogów. Część nieugotowanych pierogów można zamrozić.

    Zobacz również: pierogi z kapustą i grzybami.

2 komentarze:

  1. świetnie wyglądają! super pomysł na farsz, również robię go często, lecz z dodatkiem mięty! polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, pomysł z miętą chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj