Babka cytrynowa z lukrem

/ 0

Delikatna, rozpływająca się w ustach, przyjemnie cytrynowa babka. Wykonanie nie zabiera dużo czasu. Idealne ciasto nie tylko na święta.

Babka cytrynowa

Składniki

    ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka kropel olejku cytrynowego
  • forma do babki z kominem o średnicy około 23 cm i wysokości około 7 cm (u mnie była silikonowa)

      lukier cytrynowy:

  • 10 kopiastych łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody

Przygotowanie ciasta na babkę cytrynową:

(produkty powinny mieć temperaturę pokojową)
  1. Miękkie masło utrzeć z 100 g cukru. Ucierać do czasu, aż cukier się rozpuści.
  2. Nadal, ucierając dodawać po jednym żółtku. Ucierać do zbielenia masy.
  3. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać.
  4. Do masy dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem i ucierając podlewać mleko.
  5. Pod koniec ucierania wlać sok z cytryny i kilka kropli olejku cytrynowego.
  6. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać 50 g cukru.
  7. Do utartej masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką.
  8.  Wlać do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Jeśli forma jest silikonowa to tę czynność pominąć. Ciasta ma być do 3/4 wysokości foremki.
  9. Wstawić do nagrzanego do 170 stopni C i piec około 45 minut. Po 20 minutach pieczenia obniżyć temperaturę do 160 stopni C. Po 40 minutach pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem, gdy patyczek jest suchy, to babka jest już upieczona.
  10. Lekko wystudzić, wyjąć z formy i polać cytrynowym lukrem.

Przygotowanie lukru:


  1. Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący. 
  2. Zaraz po wykonaniu polać ciasto, gdyż pozostawiony lukier zastygnie.


Zobacz również: babka cytrynowa z majonezem.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *