Karkówka w sosie słodko-kwaśnym
Tak przygotowana karkówka przypadnie do gustu osobom lubiącym mniej pikantne dania. Słodko-kwaśny sos nadaje karkówce zupełnie nowe oblicze. Taką karkówkę warto zrobić, choćby dla sprawdzenia nowych doznań smakowych. Smak jest pewnie znany, mi przypomina sos słodko-kwaśny ze sklepu, tylko z tą różnicą, że jest z dużą ilością mięsa, bez tych różnych utrwalaczy i wzmacniaczy smaku.
Składniki:
- 50 dag karkówki
- 1 papryka
- 1 por (biała część)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek oleju
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki octu winnego (może być jabłkowy)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka czystej wódki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki pędów bambusa konserwowego (opcjonalnie do bogatszej wersji)
- ryż
Przygotowanie karkówki w sosie słodko-kwaśnym:
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Dodać wódkę, sól, wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać roztrzepane jajko z łyżką mąki ziemniaczanej i wymieszać.
- Paprykę pokroić w paski, pora w krążki, a cebulę drobno posiekać. Włożyć do rondla, dodać ocet, sos sojowy, cukier, przecier pomidorowy i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej roztartej z niewielką ilością zimnej wody i wymieszać.
- Do woka lub głębokiej patelni wlać olej, rozgrzać, włożyć mięso i smażyć z 5 - 10 minut. Następnie dodać warzywa, ewentualnie pokrojone pędy bambusa i smażyć ciągle mieszając jeszcze około 10 minut. Sprawdzić mięso czy jest usmażone, warzywa mają być lekko chrupiące.
- Podawać z ryżem lub makaronem.
Porcja przygotowana przeze mnie była z podwójnej ilości składników. Jak widać na zdjęciu, trochę tego wychodzi i mamy obiad na 2 dni, dla co najmniej 3 osób.
Zobacz również inne dania na obiad.
Pyszne danie :)
OdpowiedzUsuń